Tänavu tähistatakse muinasjuturaamatute illustraatori Siima Škopi 100. sünniaastapäeva

Postimees
Copy
Siima Škop
Siima Škop Foto: Peeter Langovits

Pöial-Liisi, Lumivalgeke, Okasroosike, Väike Mukk ja kümned teised muinasjututegelased on mitme põlvkonna eesti laste kujutlustes sellised, nagu neid kujutas illustraator Siima Škop, kes oleks sel neljapäeval saanud 100-aastaseks ja kirjastus Hea Lugu andis sel puhul välja kolm tema illustreeritud muinasjuturaamatut, vahendas «Aktuaalne kaamera».

Kirjastaja Tiina Kaalepi ja Siima Škopi koostöö algas kaheksa aasta eest, kui anti taas välja Wilhelm Hauffi «Väike Mukk».

«Keegi ei võtnud seda «Väikest Mukki» illustreerida, keegi ei tahtnud seda, sest seal oli nii palju rõivaid, mida ei osatud teha, aga kuna tema oli sõjaaja veetnud piirkonnas, kus oli sarnaseid seoseid, siis ta tegi seda uhkuse ja rõõmuga,» ütles Kaalep. 

Kuna Siima Škopil on põhjalik arhiiv, siis kasutatakse tema ilustratsioonidega raamatute kordustrükis hästi säilinud originaaljoonistusi. «Kui otsustati «Okasroosike» välja anda, siis telliti kaks versiooni – blondi ja brünetiga,» mainis Kaalep, et tegeliult tuli raamatu kaks versiooni välja kunstniku arhiivist.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles