Laulupeo suurkujude austamiseks valmis kunstiteos

Kultuuritoimetus
Copy

18. juunil, laulupeo 151. aastapäeval, kogunesid laulupidude dirigendid Tallinna Metsakalmistule Kirke Kangro värskelt valminud kunstiteose «Laululavalt lahkunuile» juurde, et avaldada austust laulupeo suurkujudele ja pühitseda sisse see Kangro loodud kunstiteos.

«Laululavalt lahkunuile» on Metsakalmistule loodud paik, mis oma vaikuses ühendab üle aja ja üle ilma kõiki muusikuid, kes on oma ande laulupidudele pühendanud.

See paiga loomise eestvedaja, dirigent Heli Jürgensoni sõnul oli kunstnik Kirke Kangrole inspiratsiooniks laulurahva poolt armastatud laulupeokantaat «Laulu algus», mille Veljo Tormis kirjutas Hando Runneli sõnadele 1969. aasta juubelilaulupeoks.

Autori kavandi järgi on kantaadi võimsad algusnoodid helivõngetena raiutud kivisse. «Tasakaalukas, suursugune, dünaamiline ja võimas, nagu see muusikapala, seisab Metsakalmistul  graniidist kunstiteos,» ütleb Jürgenson ja lisab: «18. juunil, mil 151 aasta eest toimus Tartus esimese laulupeo esimene kontsert, tuleme nüüd Metsakalmistule kokku, et oma kogukonnaga pühitseda see kaunis kunstiteos, kus selle olulise pärandi tänastel ja ka homsetel hoidjatel oleks võimalus avaldada oma tänu ja lugupidamist meie eel käinud suurtele loojatele ja õpetajatele. Me mõtleme neile, kes puhkavad siin Metsakalmistul kui ka neile, kelle puhkepaik asub siit kaugemal.»

«Laululavalt lahkunuile» avamise hetke kaunistas oma muusikaga kammerkoor «Head Ööd, Vend» Pärt Uusbergi juhatusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles