Amatöörrestauraator rikkus ära Murillo barokkmaali (3)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Bartolome Esteban Murillo rikutud maal.
Bartolome Esteban Murillo rikutud maal. Foto: artnet.com/ Twitter

Hispaanias rikkus amatöörrestauraator ära erakollektsionäärile kuuluva barokkmaali.

Anonüümne kollektsionäär maksis 1200 eurot mööblirestauraatorile, et see teeks korda Bartolome Esteban Murillo maali Madonnast, teatas BBCi Europa Pressi uudist. Nende teatel oli kollektsionäär endast väljas, kui mõistis, et lisaks esimesele kukkus amatöörrestauraatoril läbi ka teine katse maali restaureerida. Nüüd on Murillo maal tundmatuseni muutunud. 

Bartolome Esteban Murillo rikutud maal.
Bartolome Esteban Murillo rikutud maal. Foto: artnet.com/ Twitter

Hispaania professionaalsete restauraatorite ja konservaatorite liit (Acre) mõistis pressiteate vahendusel hukka vastavate seaduste puudumise ning nimetas hiljutist maali rikkumist vandalismiks.

«Regulatsiooni puudumine tähendab meie pärandi kaitsetust. Viimastel aastatel on konservaatorid-restauraatorid sunnitud võimaluste puuduse tõttu riigist või ka oma ametist lahkuma,» märkis Acre, hoiatades, et see majandusharu on Hispaanias kadumisohus.

María Borja, Hispaania professionaalsete restauraatorite ja konservaatorite liidu asepresidendi sõnul on taolised juhtumid saanud suurt vastukaja sotsiaalmeedia tõttu. «On juhtumeid, kus töid on rikutud, kuna neid taastab väljaõppeta inimene, põhjustades pöördumatut kahju,» lisas Borja. 

Praegu ei keela Hispaanias ükski seadus inimestel kunstiteoseid taastada isegi juhul, kui neil puuduvad selleks vajalikud oskused.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles