Paide Teater viib rändama

Kultuuritoimetus
Copy
Jan Teevet
Jan Teevet Foto: Egon Ligi / Saarte Hääl

Eriolukorra väljakuulutamise järel otsustas Paide Teater virtuaalsesse ruumi kolimise asemel töötada edasi vormidega, mis on huvitanud meid ka varem, ent mille läbi proovimiseks pole aina tormlevas maailmas mahti leidnud. Nii jõuadiski 22. juunil publiku ette teatri teise hooaja viimane esietendus.

„Labürint“ on lavastus, mille žanri määratlus on „psühho-geograafiline audiorännak“. See tähendab, et alates 22. juunist võib iga soovija lunastada endale pileti ning tema elektroonilisse postkasti saadetakse helifail koos vajalike juhtnööridega.

Fail alla laetud, võib iga inimene valida „esietenduseks“ just endale sobiva koha ja aja – olgu õhtu Paides, varahommik Tallinnas, keskpäev Narvas, pärastlõuna Vändras, videvik Helsingis, hilisõhtu Pariisis või mingi teine kellaaeg kusagil mujal. Rännak on mõeldud kogemiseks inimtekkelises keskkonnas - jalutamine metsas on muidugi tervitatav, aga käesolev lavastus keskendub eelkõige majadele, tänavatele ja inimestele.  

Audiorännak tähendab tund aega kestvat jalutuskäiku. Meeskond tutvustab seda lavastuse tutvustuses nii: „“Labürint” on jalutuskäik tuttavatel tänavatel, tänavatel, millel me ikka kõnnime, mööda majadest, millest me ikka mööda kõnnime, üle ristmike, mida me ikka ületame, läbi parkide, kus me kunagi kohtunud pole, kirikust mööda, kui selles linnas üldse on veel mõni kirik, kaubanduskeskusest mööda, sest neid ju ikka on, on kesklinnas ja on äärelinnas ja on keset tühermaad, inimeste kannul, keda me ei tunne, mõeldes neile, keda me tunneme, keda me pole veel unustanud, eluga riskides, sest ikka võib mõnest avatud aknast kukkuda alla valge tiibklaver või rauast seif, südamerahuga riskides, sest kunagi ei tea, millisel tänavanurgal võib aset leida kohtumine, pärast mida pole see linn enam seesama linn.“

Paide Teatri lavastaja ja üks audiorännaku autoreist Jan Teevet ütleb: „See jalutuskäik võiks anda kuulajale võimaluse harjunud ja tuttavas linnas ära eksida, eksida, sest alles pärast eksimist on võimalik midagi jälle üles leida. „Labürint“ on pühendatud minu vanaisa Veljo Kärneri mälestusele, kes äratas mind lapsepõlves vanaema vastuseisust tihti keset ööd üles, pani mulle vatiteki ümber, viis keset õue ja õpetas mind tähti vaatama“.

Audiorännaku autorid on Jan Teevet, Joosep Uus ja Kirill Havanski. Piletid on alates 22. juunist saadaval Fienta müügikeskkonnas ning lisainfot lavastuse kohta leiab Paide Teatri kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles