Risto Kübar osaleb Saksamaal kahes erilises teatritöös

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Risto Kübar osaleb «BOCHUMER SHORT CUT» teatriprojektis.
Risto Kübar osaleb «BOCHUMER SHORT CUT» teatriprojektis. Foto: Kaader videost

Nii nagu Eestis, olid ka Saksamaa teatrid koroonakriisi tõttu publikust ära lõigatud. Bochumi teater The Schauspielhaus Bochum otsustas aga katkestuse peatada ja kogetu muuta kunstiks. 

Vaikusest välja murdmiseks telliti neljateistkümnelt näitkirjanikult miniatuurid, mis käsitlevad seda erakordset olukorda, kuhu koroonakriis tänase inimese on asetanud. Projekti on kaasatud pea 30 näitlejat, nende seas ka Eestit pärit Risto Kübar.

«BOCHUMER SHORT CUT» lavastuslikud videod on vaadatavad YouTubes. Iga nädal riputakse veebi kolm uut osa ja nii juba 19. maist.

Risto Kübar mängib lisaks veel Bochumi teatri lavastuses «Die Befristeten». 1981. aastal Nobeli preemia saanud Bulgaarias sündinud Elias Canetti (1905-1994) näidendi tõi lavale Johan Simons.

Lavastuses üheks teemaks on surmahirmu puudumine. Canetti loo tegelased teavad nii oma sünnikuupäeva kui ka seda päeva, mil nad peavad elust lahkuma. Kusjuures selles ühiskonnas ei toimu surmaga lõppenud õnnetusi ei toimu ega mõrvu traditsioonilises tähenduses ja surma nimetatakse romantiliselt hetkeks. Kuid siis seab üks mees kõik kahtluse alla ja algatab mässu.

Lisaks Kübarale mängivad lavastuses veel Dominik Dos-Reis, Gina Haller, Stefan Hunstein, Marius Huth, Mercy Dorcas Otieno, Anne Rietmeijer, Jing Xiang ja Elsie de Brauw.

Simonsi lavastuse esietendusega 10. juunil avas Schauspielhaus Bochum oma uksed pärast 13-nädalast koroonast tingitud pausi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles