Laupäeval toimub ekskursioon August Komendandi jälgedes Kadrioru staadionile

Kultuuritoimetus
Copy
Kadrioru staadion
Kadrioru staadion Foto: Martin Siplane / Eesti Arhitektuurimuuseum

Laupäeval 27. juunil kell 14.00–15.30 on Eesti Arhitektuurimuuseumi Avatud Majade sarjas võimalus uudistada Kadrioru staadioni ajaloolises tribüünihoones. See ajalooline raudbetoontribüün on betoonist võlutud Eesti-Ameerika ehitusinseneri August Komendandi tähtsaim varane konstruktoritöö. Grupijuht on arhitektuuriajaloolane ja näituse «Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant» kuraator Carl-Dag Lige.

NB! Kogunemine toimub Kadrioru staadioni peasissepääsu juures, Roheline aas 24, Tallinn. Rühma suurus on kuni 30 inimest, piletid müügil Piletilevis hinnaga 12 eurot. Sama piletiga kaasneb ühekordne pääs Rotermanni soolalao näitustele.

August Komendant (1906–1992) oli Eesti-Ameerika ehitusinsener, kes koostöös tuntud arhitektide ja inseneridega kavandas mitu 20. sajandi arhitektuuri meistriteost. Tema erialane karjäär vältas üle poole sajandi – 1930. aastatest Eestis 1980. aastateni Ameerika Ühendriikides. Raudbetoonist sai 20. sajandil uue elukeskkonna rajamisel levinumaid ehitusmaterjale. Materjal, mida mõned peavad igavaks, külmaks ja kõledaks, oli August Komendandi kirg läbi aastakümnete ning sai tema käe all kauni vormi ja kõrge kvaliteedi.

1936. aastal kavandatud ja 1938. aastal avatud Kadrioru staadioni raudbetoontribüün on August Komendandi tähtsaim varane konstruktoritöö. Arhitekt Elmar Lohu kavandi alusel ja Eesti Spordi Keskliidu tellimusel valminud tribüün oli omas ajas moodne nii oma vormi, konstruktsiooni kui ka ehitustehnoloogia poolest. Komendant aitas koos assistent Tarmo Randveega teha tribüüni projekti tööjoonised, konstruktsiooniarvutused ning läbi viia ehitusjärelevalvet.

Eesti modernistliku arhitektuuri tippteosel on tänaseni silmapaistev roll Eesti kergejõustiku esindusstaadioni ansamblis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles