OKAPI Galeriis avatakse klaasikunstnike multimeedia projekt

Kultuuritoimetus
Copy
«vee all kuu peal».
«vee all kuu peal». Foto: Rauno Volmar

Laupäeval, 4. juulil kell 17 avatakse OKAPI Galeriis (Niguliste 2, Tallinn) klaasikunstnike Maarja Mäemetsa ja Rait Lõhmuse unikaalne multimeedia projekt «vee all kuu peal II». Tegu teise osaga eelmisel nädalal Rummu karjääris avatud installatiivsest näitusest, mida on võimalik vaadata veepõhjas snorgeldades. OKAPI Galeriis jääb aga jalg kuivaks – projektist saab osa foto ja video vahendusel. Väljapanekut eksponeeritakse ka Tallinna Biennaali raames 5. juulil Vabaduse väljakul.

Käesolev näitus – «vee all kuu peal II» – OKAPI Galeriis toob eksperimentaalse ja erilise projekti veepõhjast maa peale, kutsudes vaatajat endaga kummalisele rännakule, mida vabasukeldumise taustaga autorite sõnutsi võib võrrelda kosmoseekspeditsiooniga. ««vee all kuu peal» on kujund, idee sarnasest võnkesagedusest vee põhjas või kaugel kosmoses. Üksildus, vaikus, ajamõiste hägustumine, kummaline valgus, millele lisandub mingi eriline – kogu eksistentsi haarav – kogemine, mida kirjeldada näib sama võimatu kui kuu peal käiku.» OKAPI Galeriis eksponeerimisele tulevad installatiivsed fragmendid, fotojäädvustused ja videoklipid on autorite sisepeegeldused veesügavustes kogetule.

«vee all kuu peal» on multimeedia projekt, mille alged ulatuvad 2017. aasta kevadesse, kui sündis esimene seeria fotosid Maarja Mäemetsa klaasobjektidest vee all Rummu karjääris (autoriks vabasukeldujad Toomas Kivikas, Rait Lõhmus). Sellest hetkest alguse saanud inspiratsioon ja äratundmine on viimastel aastatel viinud sukelduvaid kunstnikke uute loominguliste eksperimenteerimiste ja väljakutseteni veesügavustes. 26. juunil 2020 avasid kunstnikud Rummu karjääri vetes esimese kohaspetsiifilise ühisnäituse, kuhu valmisid teosed klaasist, betoonist ja ready-made-objektidest. Kunstnike jaoks loob vesi nende teostele uue konteksti, avardab visualiseerimise, ülespaneku ja kogemise piire ning pakub mitmetasandilisi väljakutseid.

Pühapäeval, 5. juulil kell 12–19 on osa projektist «vee all kuu peal II» eksponeeritud ka Suurel Kunstipäeval Vabaduse väljakul, kus OKAPI Galerii on kohal koos teiste galeriide ja kunstiorganisatsioonidega. Tallinna Biennaali programmi kuuluva kunstipäeva näol on tegemist ühe rikkalikuma avatud ekspositsiooniga Eestis, mis pakub võimalust publikul sukelduda kunsti ja kultuuri ning ka ise loominguliselt kätt proovida.

Näitus «vee all kuu peal II» jääb OKAPI Galeriis avatuks kuni 31. juulini 2020. Galerii on avatud K–R kell 11–18, L kell 11–16, P–T suletud. Sissepääs tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles