Draakoni galeriis on väljas Ivar Kaasiku valguse murdumist tabav näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Töö Ivar Kaasiku näituselt «Valguse murdumine».
Töö Ivar Kaasiku näituselt «Valguse murdumine». Foto: Repro

Teisipäevast, 7. juulist on Draakoni galeriis avatud Ivar Kaasiku maalinäitus «Valguse murdumine». Näitusel on eksponeeritud abstraktsed teosed aastatest 2018‒2020 ning see jääb avatuks 1. augustini.

Valgus on meie jaoks valge, läbipaistev. Füüsiliselt tajume seda eelkõige soojusena. Selle murdumisel klaasi serval või siis peegli faasis muutub aga vikerkaarevärviliseks. Need murdumised on Kaasiku maalides saanud kindlad piirid ja konkreetse kuju. Nii lähedal võivad asuda abstraktsioon ja hüperrealism, et teenida ühist eesmärki ‒ näidata kätte unustatud teeotsad ja avada silmad uuteks elamusteks. Lihtsa vormi ja joonega edasi antud värvilaigud lõuendil on kui puudutuste peegeldused ekraanil või murdunud kiired erinevate mateeriate puutepinnal. Pintslitöö ja värviga on tekitatud dünaamika, konkreetsed joonised ja võnked, mis saavad erilise tähenduse vaid vaataja silmades.

Ivar Kaasik on sündinud 1965. aastal Kuressaares. Aastatel 1983‒1992 õppis ta Eesti Kunstiakadeemias (Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis) arhitektuuri ja hiljem metallehistöö eriala, seejärel on ta töötanud erinevates ametites, muuhulgas aastatel 1992–1998 Saksamaal kullassepana. Alates 1999. aastast tegutseb Kaasik vabakutselise kunstnikuna. Näitustel osaleb alates 1988. aastast.

Maalija ja ehtekunstnikuna tuntud kunstnikku on pärjatud Pariisis maailmakuulsa kunstiauhinnaga Diamond International Award (1996). Kirjutajana on Kaasik väljendanud end paatost ja kunsti tavaarusaamu eiravas sõnaloomingus, autori poolt žanriliselt «miinimum- ja maksimumprogrammiks» tituleeritud raamatus «Ettevaatust, kunst! Mida teha. Kuidas ja kui palju» (2011).

Laupäeval, 18. juulil kell 12.00 toimub Draakoni galeriis Ivar Kaasiku kunstnikuvestlus ning kunstnikku on võimalik külastada etteteatamisel tema ateljees Tallinnas Kreutzwaldi tänaval. Aja kokkuleppimiseks palume kirjutada aadressile ivarkaasik@gmail.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles