Kogo galeriist saab ajutiselt Anastasia Lemberg-Lvova avalik stuudio

Kultuuritoimetus
Copy
Anastasia Lemberg-Lvova avatud stuudios Kogo galeriis.
Anastasia Lemberg-Lvova avatud stuudios Kogo galeriis. Foto: Mariia Nedosekova

Kogo galerii muutub juulis kunstnik Anastasia Lemberg-Lvova stuudioks. Publik saab galerii lahtiolekuaegadel näha, kuidas valmivad maalid näituseks «Ära väldi seda, mis on kerge. Diplomaatia kohtub kunstiga» ning kunstnikuga tema projektist vestelda. Lisaks toimuvad Tartus Aparaaditehases 2. augustil ning Barlovas 6. augustil avalikud performance'id.

Näituseprojekt on seotud 2019. aastal Armeenias Jerevanis toimunud Euroopa Noorteparlamendi rahvusvahelise sessiooniga, kus Anastasia osales: «Sündmuse loovjuhina küsin osalejatelt, mis on nende soovid ja unistused seoses Euroopaga. Sain üle 100 vastuse, millest 53 saate lugeda kaardipakist siin stuudios. Nüüd aga maalin portreed seitsmest noorest inimesest, kelle mõtted mind kõige enam kõnetasid.»

Enne Jerevanis toimunud üritust võttis Anastasia Lemberg-Lvova osa Trieste Contemporanea algatatud «Kultuuride Sadama» projektist. Just seal hakkas teda huvitama, kuidas muuta oma meedium – maalikunst – ajakajalisemaks ja kuidas selle kaudu kutsuda üles oma mõtteid avaldama, algatada loomingulisi kohtumisi ja viljakaid vestlusi.

Anastasia Lemberg-Lvova ja kuraator Tiiu Meineri koostöös valmiv interaktiivne näitus «Ära väldi seda, mis on kerge. Diplomaatia kohtub kunstiga» avaneb Tallinnas Vabaduse galeriis 14. augustil. Maalide, neid saatvate projektsioonide ja intervjuude abil annab kunstnik sõna Euroopa noortele. Nad räägivad oma unistuste Euroopast ehk kuidas muuta ühine kodu paremaks ja õiglasemaks kõigile siin elavatele inimestele. Näitusel kutsub kunstnik ka publikut jagama oma ideid ja arvamusi ning nii saab väljapanekust omamoodi eksperimentaalne mänguväljak.

Anastasia Lemberg-Lvova projektid ühendavad endas vaimustust õlimaali esteetikast ning vajadust tuua esile indiviid. Ta kasutab sotsiaaldisaini, erksaid värve ning osalusmeetmeid, et kaasata avalikkust mõtlema üksikisiku potentsiaali ja väärtuse üle. Moskvast pärit Lemberg-Lvova on elanud ja töötanud mitmes Euroopa riigis. Tal on bakalaureusekraad Tartu Ülikooli kunstide keskusest ning ta on täiendanud ennast Belgias, Hollandis ja Venemaal. Näituse kõrval on ta seotud ka Viini moodsa diplomaatia (Modern Diplomacy) konverentsiga, mis leidis aset 1. juulil Viini Diplomaatia Akadeemias, kus ta rääkis lähemalt oma praktikast.

Avatud Stuudio Kogo galeriis, Aparaaditehases: 08.07-01.08, K-R 13-19; L 13-18

Näitus «Ära väldi seda, mis on kerge. Diplomaatia kohtub kunstiga» Vabaduse galeriis: 14.08-09.09

Performance'id: 02.08 Aparaaditehas, 06.08 Barlovas ning mujal Tartus ja Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles