Täna algab Pärnu Muusikafestivali juubelifestival

Kultuuritoimetus
Copy
Pärnu muusikafestival tähistab suvel oma 10. ja Pärnu muusikafestivalide traditsiooni 50. aastapäeva.
Pärnu muusikafestival tähistab suvel oma 10. ja Pärnu muusikafestivalide traditsiooni 50. aastapäeva. Foto: Taavi Kull

Täna algab Pärnu Muusikafestivali juubelifestival koos mainekate artistide, kontsertsalvestuste ja esiettekandega. 16. - 23. juulini toimuval festivalil on uuendusena võimalik kontsertidest osa saada veebivahenusel, Pärnu Muusikafestivali TV kaudu, mille kvaltiteetse heli eest hoolitseb Klassikaraadio. 

«Kogu olukord ja lühike ettevalmistusperiood on olnud mitmekordselt väljakutsuv, aga saab öelda, et see on andnud ka kõigile palju inspiratsiooni ning üks erakordse energiaga festival on täna algamas,» ütles festivali peakorraldaja Kristjan Hallik. 

Halliku sõnul tehakse juubelifestivalil kokkuvõte eelnevate festivalisuvede programmist ja pööratakse uudisteoste ja Järvi Akadeemia meitriklassidega pilk tulevikku. Festivalil saavad plaadistuse Jüri Reinvere ja Tõnu Kõrvitsa heliteosed. 

Festival sai traditsioonilise alguse Järvi Akadeemia meitriklassidega 13-15. juulil. Dirigeerimise meitriklassides osaleb rekordarv Eesti dirigente ning osa kohtumisi teistel kursustel toimub ajale kohaselt veebis.

«Läbi kümne aasta on suvine akadeemia toonud kokku andekad muusikud üle ilma, loonud meie noortele uusi võimalusi ja rikastanud muusikaelu,» lisas Hallik. Rahvusvahelist dirigeerimiskursust juhendavad Paavo Järvi, Kristjan Järvi ning Neeme Järvi ja Leonid Grin analüüsivad dirigente otseülekannete kaudu. Noortele instrumentalistidele annavad Järvi Akadeemias meistrikursusi kõrgelt hinnatud muusikud ning pedagoogid nii Eestist kui ka välismaalt.  

Festivali jooksul ilmub mahukas kogumik-raamat Pärnu muusikafestivalide ajaloost. Esimest aastat on võimalus kogu programmist osa saada septsiaalselt loodud Pärnu Muusikafestivali TV kaudu, mille pilti toodab 5 erinevat filmimeeskonda ning mille kvaliteetse heli eest hoolitseb Klassikaraadio.

Pärnu Muusikafestival on üks tuntumaid rahvusvahelisi klassikalise muusika festivale Eestis, mis ühendab Järvi Akadeemia ehk õpitoad noortele muusikutele, kõrgetasemelise kontsertprogrammi ja Paavo Järvi juhtimisel tegutseva Eesti Festivaliorkestri, mis on tuuritanud väärikates kontsertmajades üle Euroopa, sh BBC Promsil Albert Hallis ning on alati kord aastas kodupubliku ees Pärnus. 

Sellesuvises kontserdikorralduses arvestatakse Terviseameti poolt esitatud avaliku ürituse nõuetega. Publikut saab saalis olema vähem ning vastavalt hajutatud paigutusele on istumine ja liikumine ümberplaneeritud, samuti tagatakse desinfitseerimisvahendid. Riskirühma kuuluvatel inimestel soovitatakse valida võimalus festivalist osa saada loodava Pärnu Muusikafestivali TV vahendusel.

Täpsema programmiga saab tutvuda https://www.parnumusicfestival.ee/muusikafestival-programm

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles