Järelvaadatav ⟩ Mari Sarv: «Regilaulu ajaloolised kihistused»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Postimees vahendab reedel otseülekannet Tartus toimuvalt Vaba Akadeemia loengult, kus folklorist Mari Sarv kõneleb kogutud regilaulude ajaloolistest kihistustest.

Regilaulu tunneme sellisena, nagu see on meieni jõudnud peamiselt läbi 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse kirjapanekute. Ühest küljest kajastavad need laulud tolle aja laulikute mõtteid ja tundeid ning rahvaluule kirjapanejate valikuid ja eelistusi, milliseid laule pidada sedavõrd tähtsaks ja väärtuslikuks, et need jäädvustada meie rahvaluule varasalve. Teisest küljest on need laulud aga talletanud endasse paljude inimpõlvede uskumusi ja kogemusi ning kandnud neid poeetilise vormi ja regilaulukeele toel läbi aegade.

Loengus otsitakse erinevate ajastute jälgi suhteliselt lühikese ajavahemiku jooksul talletatud mahukas regilaulukogumis.

SA Academia Artium Liberalium ehk Vaba Akadeemia on 2018. aasta alguses asutatud ühendus, mis koondab eesti haritlasi: teadlasi, mõtlejaid, intellektuaale ja õppijaid. Akadeemia eesmärgiks on luua tingimused renessansitüüpi haritlasringi tekkimiseks ja kujunemiseks kooskõlas vabade kunstide kontseptsiooniga. Akadeemia asutajateks on Marju Lepajõe, Mihhail Lotman, Ülar Ploom, Hardo Pajula ja Maria-Kristiina Lotman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles