Interpreetide Liit teeb suviste kontsertidega kummarduse Eesti heliloojatele

Kultuuritoimetus
Copy
Olav Ehala, Kädy Plaas, Mati Turi ja Hain Hõlpus.
Olav Ehala, Kädy Plaas, Mati Turi ja Hain Hõlpus. Foto: Veljo Poom

Eesti  Interpreetide Liit korraldab juulis ja augustis kaheksas Eesti maakonnas kontserte pühendusega Veljo Tormisele, Arvo Pärdile ja Olav Ehalale. Kontsertidega tähistatakse Pärdi ja Ehala sünnipäevi ning Tormise sünniaastapäeva.

Tänavune ümmarguste numbritega aasta on mitmete eesti heliloojate ümmarguste tähtpäevade aasta. Meie rahvamuusika-suurkujul Veljo Tormisel on augustis 90. sünniaastapäev, maailma populaarsemaid heliloojaid Arvo Pärt tähistab septembris 85. sünnipäeva, armastatud laululooja ning filmi- ja teatrimuusika kirjutaja Olav Ehala aga juuli lõpus 70. sünnipäeva. Suurte helimeistrite tähtpäevi märgitakse ära paljude kontsertidega, nii meil kui kindlasti ka välismaal.

Eesti Interpreetide Liit pühendab kesksuvised kontserdid Eesti heliloojate loomingu tutvustamisele kammerlikumas vormis. Tenor Endrik Üksvärav toob koos pianisti Peep Lassmanniga kahel õhtul ettekandele huvitava põimiku Veljo Tormise ja Arvo Pärdi helitöödest. Kontsertidel kõlab nii tuntud helindeid kui ka harva ette kantavaid teoseid. Näiteks tuleb Tormiselt esitusele väike valik rahvaviisiseadeid, samuti eesti poeetide tekstidele kirjutatud loodusminiatuure. Arvo Pärdi muusikast kõlab igihaljas «Ukuaru valss», klaveripala «Aliinale» ja meieisapalve. Kontserdid pealkirjaga «Kummardus» toimuvad 19. juulil Haapsalu kultuurikeskuses ja 26. juulil Kärdla kirikus.

31. juulil alustavad kontserdisarjaga «Meile on palju antud» ringreisi sopran Kädy Plaas, tenor Mati Turi ja pianist Hain Hõlpus. Kuuel õhtul kõlab Eesti erinevates paikades Olav Ehala laululooming. Ettekandele tulevad hitid mängufilmidest «Don Juan Tallinnas», «Nukitsamees» ja «Karoliine hõbelõng» ning muusikalidest «Thijl Ulenspiegel», «Kaotajad», «Lumekuninganna» ja «Arabella». Lisaks pakuvad avastamisrõõmu mitmed Olav Ehala vähem esitatud laulud. Kontserdid toimuvad Kihelkonna rahvamajas, Tori rahvamajas, Endla talus, Koeru Aruküla mõisas, Illuka mõisas ning Alatskivi lossis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles