Pühalepa muusikafestivalil kõlab Erkki-Sven Tüüri kooriteose maailmaesiettekanne

Kultuuritoimetus
Copy
Erkki-Sven Tüür
Erkki-Sven Tüür Foto: Gunnar Laak

Tänavune IX Pühalepa muusikafestival on taaskord erakordne – lisaks Veljo Tormise ja Arvo Pärdi tähtpäevade tähistamisele tuleb Erkki-Sven Tüüri sünnilinnas Kärdlas maailma esiettekandele tema värske kooriteos «Canticum Canticorum Caritatis».

Teos valmis tänavu mais ja on pühendatud Pühalepa muusikafestivali kunstilisele juhile, dirigent Endrik Üksväravale ja kammerkoorile Collegium Musicale, kelle esituses see ka kõlab. Teos põhineb Pauluse esimesel kirjal korintlastele ja selle kolmeteistkümnendal peatükil, mida tuntakse ka «Armastuse ülemlauluna».

«Erkki-Sven Tüür on maailmas tuntud orkestrimuusika loojana ning peamiselt on tema teosed kõlanud esiettekandes väljaspool Eestit. Antud juhul on seega tegemist ühe väge erilise hetkega – teos kõlab maailma esiettekandena Eestis ja helilooja sünnilinnas,» ütles dirigent Endrik Üksvärav. «Erkki-Sven Tüür tunneb Collegium Musicalet 2011. aastast ja teadis seetõttu väga täpselt, kuidas koor kõlab ja kellele ta kirjutab. Ühtlasi on ta teoses jälginud, et lauljal oleks võimalikult kerge laulda. See ei tähenda, et teos oleks lihtne, aga see on kirjutatud orkestraalse mõtteviisiga võrreldes lihtsamalt.»

Laupäeval, 8. augustil kell 18 Kärdla kirikus toimuval kontserdil kõlab lisaks maailma esiettekandele Veljo Tormise «Raua needmine» (1972/1991), Erkki-Sven Tüüri orkestriteos «The Path and the Traces» (2005), pühendatud Arvo Pärdile ja Arvo Pärt «Aadama itk» (2010). Esmakordselt astub sellel kontserdil publiku ette Hiiumaa kammerorkester.

«Hiiumaal ei ole varem oma orkestrit olnud. See on olnud minu unistus seda olukorda muuta ja nüüd on see hetk käes. Orkestrisse kuuluvad nii Hiiumaaga seotud mängijad kui Hiiumaa sõbrad. Kontsertmeister on Robert Traksmann.»

IX Pühalepa muusikafestival toimub 7.–9. augustil Hiiumaal ja on pühendatud Veljo Tormise 90. sünniaastapäevale ning Arvo Pärdi 85. sünnipäevale.

Festivali piletid on saadaval Piletilevis, juuli lõpuni on piletid soodsamad.

Festival toimub tänu toetajatele: Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, Hiiumaa vald, Liviko, Selver, Hiiumaa Sõprade Selts, Muusikaelu.

Pühalepa muusikafestivali korraldab MTÜ Kerema Kultuurikoda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles