Telliskivis esietendub tantsulavastus «Aiapäkapikk»

Kultuuritoimetus
Copy
Lavastuse proov
Lavastuse proov Foto: Maarja Eliisabet Roosalu

30. juulil esietendub Telliskivi Loomelinnakus Sõltumatu Tantsu Lava ja Fotografiska tagahoovis Kadri Sireli uus tantsulavastus «Aiapäkapikk». Lavastust saab näha vaid viiel korral.

Lavastuse proov.
Lavastuse proov. Foto: Maarja Eliisabet Roosalu

«Aiapäkapikk» on armastuslugu ehitamisest. Loo keskmes on salapärane Aiapäkapikk (Ragnar Uustal), kes jagab oma isikliku raadiosaate GnoomFM kaudu äraspidiseid juhiseid, kuidas ehitada tuleks. 

Ta valib muusikat, mille rütmis tantsijad (Joonas Tagel, Kaisa Kattai, Valeria Januškevitš, Arolin Raudva) ehitama peaks. Nõnda kujuneb müütilisest kangelasest hoopis triksterlik diktaator, kes on varjatud groteskse maski taha.

Lavastus võtab luubi alla ühiskondliku edasipürgimise ning levinud mõttemustrid. Lavastaja on Kadri Sirel, lavastuse kunstnik on Helena Keskküla, helilooja Endamisi Salamisi, valguskunstnik Karolin Tamm.

Lavastuse proov.
Lavastuse proov. Foto: Maarja Eliisabet Roosalu
Lavastuse proov.
Lavastuse proov. Foto: Maarja Eliisabet Roosalu

Lavastaja Kadri Sireli sõnul on ehitamine loominguline protsess, mis jätab endast maha monumendi, mida on hea imetleda ja mille üle uhkust tunda. 

«Lisaks toob igasuguste tööde, toimetuste ja projektide lõpetamine kaasa dopamiini vabanemise kehas. See põhjustabki seda mõnusat tunnet, mis tekib, kui nimekirjast tegemist vajavaid toimetusi maha kriipsutada. Igasugused aiatööd, nagu rohimine ja riisumine on selleks täiuslikud. Ja kõige tipuks ei saa unustada heaolutunnet, mis tekib korra loomisest,» selgitas Sirel. 

«Ja kes on see salapärane Aiapäkapikk? Ta on abstraktsioon ja anti-kangelane. Ühelt poolt on ta arhetüüp või sisemine hääl, mis külvab kaost vastuolulisi juhiseid jagades, nõnda, et tema tegelikel kavatsustel on võimatu silma peal hoida. Tema aktuaalsus on oluline nii isiklikus kui ühiskondlikus plaanis,» rääkis lavastaja. 

Tegemist on Sõltumatu Tantsu Lava esimese suvelavastusega ning esimese välilavastusega, mis on loodud just Telliskivi Loomelinnaku alale.

Lavastus valmib Sõltumatu Tantsu Lava, Telliskivi Loomelinnaku ja Fotografiska koostöös. Lavastust toetab Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles