Pühalepa festivali avab Veljo Tormise 90. sünniaastapäeval Tormis Quartet

Kultuuritoimetus
Copy
Tormis Quartet
Tormis Quartet Foto: Herkki Erich Merila

Reedel, 7. augustil tähistatakse Hiiumaal Veljo Tormise 90. sünniaastapäeva Pühalepa muusikafestivali avakontserdiga, kus Veljo Tormise loomingut esitab Tormis Quartet. Kontsert toimub kell 18 Pühalepa kirikus.

Tormis Quartet astub publiku ette koosseisus: Kadri Voorand (laul), Liisi Koikson (laul). Jaak Sooäär (kitarr) ja Paul Daniel (kitarr).

Kadri Voorand ja Jaak Sooäär on aktiivsete koorilauljatena juba noorest east fännanud Veljo Tormise helikeelt ning maestroga oli mõnda aega olnud teemaks, et tema loomingut võiks esitada ka jazzi improvisatsioonilises keskkonnas. Mõte sai teoks Jazzkaare eestvõtmisel seoses Tormise 85. juubeli tähistamisega, kui Sügisjazzi hooaja avas kontsert «Kummardus Veljo Tormisele». Selleks puhuks ühinesid Voorandi ja Sooäärega Liisi Koikson ja Paul Daniel ning kuna uue projekti debüüt õnnestus väga hästi, otsustati koos ansambli tegemist jätkata.

Möödunud aasta aprillis ilmus kvartetil album «Tormisele / Hommage To Veljo Tormis». Tänaseks on kvartett esinenud Soomes, Suurbritannias, Iisraelis, Saksamaal, Ungaris, Rootsis, Slovakkias ja Eesti peamistel folgi- ja jazzfestivalidel ning pälvis etnokulbi kui 2016. aasta parim uustulnuk pärimusmuusikamaastikul.

Tänavune Pühalepa muusikafestival toimub 7.–9. augustil ja on järjekorranumbrilt juba üheksas. Kontserdi kohtadeks on Pühalepa kirik, Kärdla kirik ja Lauka külas asuv endine vilja kiirkuivati. Festivali kunstiline juht on dirigent ja laulja Endrik Üksvärav. Festivali korraldab MTÜ Kerema Kultuurikoda.

IX Pühalepa muusikafestivali kava:

Reede, 7. august kell 18 Pühalepa kirikus festivali avakontsert: Tormis 90

Tormis Quartet koosseisus: Kadri Voorand, Liisi Koikson, Jaak Sooäär, Paul Daniel

Laupäev, 8. august kell 18 Kärdla kirikus: Pärt, Tüür, Tormis

Collegium Musicale, Hiiumaa kammerorkester. Dirigent Endrik Üksvärav

Laupäev, 8. august kell 21.29 Lauka kultuuriveskis (endine viljakuivati) Päikeseloojangukontsert

Lauri-Dag Tüür

Pühapäev, 9. august kell 13.30 Pühalepa kirikus festivali lõppkontsert: Klassikatähed 2020: Triinu Piirsalu (viiul), Siret Sui (flööt), Mirjam Avango (klarnet), Toomas Oskar Kahur (tuuba)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles