Täna algab Mooste Elohelü

Kultuuritoimetus
Copy
Festival Mooste Elohelü 2019. aastal.
Festival Mooste Elohelü 2019. aastal. Foto: Kristina Masen

Täna ja homme tõmmatakse Põlvamaal Moostes pilliviisid käima, hoo saab sisse Eesti rahvamuusikatöötluste festival Mooste Elohelü.

Festivali teema on südasuviselt päikseline – pulmad! Liisa ja Ahto Kaasik tutvustavad töötoas vanu Eesti pulmatraditsioone, võrokesed ja setod laulavad ja mängivad vanu pulmaviise ning ansamblid sätivad Põlva kihelkonnast pärit mõrsja- ja peiupoolse hõimu pulmakaasitusi uude vormi.

Festivalil annavad kontserdi  Mari Kalkun ja Aleksandra Kremenetski ning Curly Strings. Otsitakse ja leitakse kokkupuutepunkte klassikalise muusikaga: erinevate maade rahvamuusikast inspireeritud kavaga astuvad üles Klassikatähtede saates osalejad, kammerkoor Collegium Musicale teeb kummarduse Veljo Tormisele, esitades parimaid palasid tema kooritsüklist «Unustatud rahvad». 

«Mooste mõisa kojad on avanud huvilistele uksed, ootame külastajaid mõisa uudistama, kontsertidest osa saama, rahvamuusikakooli õppimisvõimalusi uurima,» kutsub festivali projektijuht Liivi Tamm.

Mooste Elohelü oodatud kulminatsioon on rahvamuusikaseadete võistluskontsert. Etteantud ja enda valitud viise töötlevad 10 ansamblit, kes panevad mängu kogu oma fantaasia, pillimängu- ja lauluoskuse ja seavad uude vormi pruudi- ja peiupoolsed kaasitamised.

Kohustusliku loo teemaks valitud kaasitamine tähendab võrokeste jaoks eelkõige kahe hõimu võistulaulmist, mille osaks on vastaspoole mahategemine, kuulda  on hõimude omavahelist suurustamist, sõbralikku nöökimist, tegeletakse kurjade vaimude tõrjumise ja heade ligimeelitamisega.

«Laval saab  kuulda tõelist muusikalist kirumist, kui pruudi ja peigmehe hõim kõik teise poole kohta hingelt ära räägivad. «Vihakõne» lubatakse Folgikotta, ent kõik lõpeb hästi,» tutvustab Tamm, kelle arvates võiksid niisugused vanad pulmakombed olla eeskujuks tänapäevastegi vaidluste lahendamisel – kahtlused paisatakse välja, ent mure saab taltsutatud. «Meie festivalipaigast saab paluda kasevihtasid, et neid vihakõne pidamiseks kasutada. Hoiatame küll, et tänu kaseviha ravitoimele lahtub sisemine viha õige pea.»

Võistluskontserdi lõppedes jätkub programm öökontserdiga, Mooste Silotornis süüdatakse lõke ning laulu kostab varaste hommikutundideni.

Folgikoja kontsertide otseülekannet saab jälgida siit:

https://lounapostimees.postimees.ee/7027201/mooste-elohelu-keskendub-pulmadele

Programm:

www.moostefolk.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles