Soome-ugri müsteeriumi proovid algasid Tormise sünnikodus

Kultuuritoimetus
Copy
Segakoor Vox Populi
Segakoor Vox Populi Foto: Janne Fridolin

Veljo Tormise sünnikodus Kõrveaial algasid soome-ugri müsteeriumi «Lindude äratamine» proovid. Esimesed proovipäevad maagilisel Kõrveaial on juba selja taga, esietenduseni ehk Veljo Tormise 90. sünniaastapäevani sel reedel on jäänud täpselt viis päeva.

Nädalavahetuse proovides seati fookus koorilauljate kehadele, kuna lisaks häälele tuleb rakendada maksimaalselt ka oma keha. Et seda õigesti käivitada ja kontrollida, tegeleb lauljate ettevalmistamisega Rasmus Kaljujärv: «Püüan lauljate kehad helisema panna, et nende keha ja vaim hakkaks selle kohaga ehk Kõrveaiaga koos tööle. Et nende keha julgeks välja astuda harjumuspärasest – et nad oleksid valmis selleks, kui laul nad endaga kaasa võtab.»

Varasemasse prooviperioodi on jäänud ka soome-ugri keelte häälduse õppimine ning emotsionaalsed kohtumised erinevate keelte kandjatega: «Vox Populi proove on käinud kuulamas üks komi, udmurt ja mari, kellele oleme ette laulnud nende rahvalaule Tormise seades. See, kuidas nad silmad kalkvel on meid kuulanud, puudutab sügavalt ja jääb väga kauaks meelde. Veljo Tormis on jätnud meile hindamatu pärandi, ta on olnud heliloojana kõigi nende väikerahvaste eestkõneleja. Tema teosed kõlavad üle  maailma ja lubavad mäletada soomeugrilasi ka siis, kui meid enam alles ei ole. Lubavad mäletada ka seda, et eestlasedki on osa soome-ugri perekonnast – meil on ühised loomismüüdid ja meil on sarnane suhe loodusesse,» sõnab dirigent Janne Fridolin.

Proovid jätkuvad alates tänasest juba tavapärasest teistsuguses graafikus – meeskond ärkab öösel kell 3.00, et hääl ja meel oleksid valmis etenduse algusajaks kell 5.00.

Soome-ugri müsteerium «Lindude äratamine» põhineb Veljo Tormise muusikal ning tuule sümfoonial. Etendused algavad päikesetõusuga, mil hingeaur veel laulust õhku heljuma jääb – lootuses, ootuses, ärkamises. Soomeugrilased on uskunud, et maailm algab munast; et esimese tüki maad toob ürgmere põhjast veelind oma nokas; et meie esivanemad tulevad taevast ja lähevad sinna tagasi...

Lavastajad Anne Türnpu ja Eva Koldits, dirigent Janne Fridolin, laval segakoor Vox Populi. Kunstnik Kairi Mändla, helikunstnik Lauri Kaldoja (Eesti Draamateater), valguskunstnik Airi Eras, hääleseadja Andreas Väljamäe. Etendused toimuvad 7., 8., 9., 14., 15. ja 16. augustil 2020 kell 5 Veljo Tormise sünnikodus Kõrveaial (Kuusalu vald, Harjumaa). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles