Jelena Skulskaja uus raamat räägib käegakatsutavast tuumasõjaohust (3)

Kultuuritoimetus
Copy
Jelena Skulskaja.
Jelena Skulskaja. Foto: Erakogu

Vene vaieldamatu tippkirjanik Eestis, Jelena Skulskaja, avaldas äsja nii vene kui ka eesti keeles oma uue raamatu «Simson lahkub juuksuri juurest». Piibli Simson, kelle võitmatu jõud peitus tema juustes, armus Delilasse, kes uuris välja ta saladuse ning paljastas selle vilistidele; Simsoni palmikud lõigati maha.

Skulskaja raamat aga ei räägi minevikust, vaid pigem tulevikust: siin käib ettevalmistus tuumasõjaks kahe riigi vahel, mis meenutavad Eestit ja Venemaad. Teadlased pakuvad välja kõige fantastilisemaid projekte inimkonna päästmiseks. Ometi ei kujuta raamat endast antiutoopiat ega satiiri, vaid palju inimlikumaid nähtusi: huumor, lüürika, armastus. Sõjatandri asemel asume me hoopis teatris, kus valge saab mustaks ning must valgeks.

«Skulskaja on pälvinud mitmeid märkimisväärseid kirjandusauhindasid,» ütleb raamatu välja andnud kuulehe KesKus peatoimetaja Juku-Kalle Raid, «näiteks on ta kolmekordne kultuurkapitali preemia laureaat, Vene bookeri laureaat, rahvusvahelise Vene preemia saaja jne. Muuseas usaldas president Toomas Hendrik Ilves talle valgetähe ordeni ning kirjutas oma raamatus, et Jelena on üks neljast tema lemmik vene kirjanikust.»

Skulskaja uue raamatu pani eesti keelde üks meie tipptõlkijaid Ingrid Velbaum-Staub ning selle kujundas KesKus’i kunstnik Enaber Surdna.

Raamatu esitlus toimub autori 70. juubelil, 8. augustil kell 16.00 Tallinnas, Harju tänava raamatupoes Raamatukoi, kuhu on oodatudkõik huvilised. 9. augustil kell 14.00 toimub Kirjanike maja Musta laega saalis (Harju tn 1) Skulskaja lavastatud etenduse «Othello maskeraad – häda mõistuse pärast» ettekanne.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles