Seitse kümnendit plaatidel – pikk ja lai diskograafia

Immo Mihkelson
, muusikakriitik
Copy
Eesti NSV teeneline kunstitegelane, Nõukogude Eesti preemia laureaat, NSV Liidu 1974. a riikliku preemia kandidaat helilooja Veljo Tormis. November 1974
Eesti NSV teeneline kunstitegelane, Nõukogude Eesti preemia laureaat, NSV Liidu 1974. a riikliku preemia kandidaat helilooja Veljo Tormis. November 1974 Foto: Oskar Vihandi/Rahvusarhiiv

Avatava Veljo Tormise virtuaalkeskuse veebileht pakub ühe uudisena välja Veljo Tormise muusika diskograafia, mis on varem avaldatutega võrreldes palju pikem. Mahukas töö nende infokildude kogumisel ei lõpe vist kunagi.

Diskograafia moodustub salvestistest, mis mingil moel on tehtud avalikuks plaatidel, helikassettidel, videokandjatel või uuemal ajal ka interneti­striimides levivatel albumitel. Tegemist on üpris kirju kogumiga, mille äärealadel on näiteks ka ajakirjade ja raamatute vahel ilmunud kettakesed, õppe­materjalid koolidele ja üksikutel juhtudel ka kingitusteks mõeldud albumid või ülikoolide raamatukogudes hoitavad piiratud levikuga helikandjad.

Veljo Tormise muusikaga heliplaatide nimekiri on muljet avaldav, aukartust äratab ka selle moodustumise aeg. Esimene singlimõõdus plaadil avaldatud Veljo Tormise teos «Purjesportlaste laul» pärineb 1950. aastate algusest ehk jutt on umbes seitse kümnendit vältavast perioodist.

Seega pole mitte kõik heli­plaadid tehtud müügiks ega mõeldud raha teenima. ​

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles