Lang laulupeo seadusest: see poleks vabade inimeste vaba pidu, vaid riiklik tegevus (4)

Brita-Maria Alas
Copy
Rein Lang.
Rein Lang. Foto: Sander Ilvest

Neljapäeval kirjutas Postimees, et laulu- ja tantsupeo tuleviku kindlustamiseks sai kultuuriminister Tõnis Lukas ülesande vastav eelnõu ette valmistada. Endine kultuuri- ja justiitsminister Rein Lang näeb säärases seaduses pigem ülereguleerimist, vahendas ERR kultuuriportaal.

Lang ei leia, et laulu- ja tantsupidu seaduslik reguleerimine prioriteet oleks, eriti juhul, kui ainsa seadusena peaks riik igal eelarveaastal üritusele raha eraldama. Samas, seadust laiendades kaotaks pidu tema silmis oma põhimõtte: «Kui me hakkame seda aga laiendama ja sellega inimestele õigusi ning kohustusi peale sundima, siis jõuamegi sinna, et tegemist ei ole vabade inimeste vaba peo, vaid riikliku tegevusega,» ütles ta. 

Endine kultuuri- ja justiitsminister arutleb laulu- ja tantsupeo mõtte üle - kas tegu on sündmusega, kus tantsijad ja lauljad on riigi huvides kohustatud osalema, või pidu, kuhu tullakse vabal tahtel. «Mina näeksin laulupidu ikkagi vabade inimeste oma peona, kuhu riik sekkub võimalikult vähe ja sekkub ainult selle toetamise kaudu,» arvab ta ja ei usu, et kõigel, mida riik toetab, peaks olema ka oma seadus. 

Lang ei näe, et laulu- ja tantsupeo seaduse kirjutamine oleks tee, mida Eesti peaks minema: «Kui me räägime laulupeost, siis on see vabade inimeste vaba pidu, mitte riigi pealesurutud skeem, millele ühelt poolt tagatakse politseiressurss, aga teiselt poolt öeldakse, et te peate laulma just neid laule,» ütles ta. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles