Valge mehe identiteediotsingud Sveta baaris

Kultuuritoimetus
Copy
Jarmo Reha lavastus «WhiteWash».
Jarmo Reha lavastus «WhiteWash». Foto: Alan Proosa

20. 21. ja 22. augustil kell 19.00 etendub Sveta baaris vabakutselise lavastaja, näitleja ja etenduskunstniku Jarmo Reha «WhiteWash», mis on performatiivne sööst identiteetide mutiauku. 

Lavastus loodi koostöös Vaba Lava teatrikeskusega Berliinis toimuvale festivalile «PostWest» ning Eestis esietendus see 3. juulil etenduskunstide festivalil Baltoscandalil Rakveres.

Lavastuse algtõuke sai Jarmo 2019. aasta kevadsuvel Senegalis, mil ta jalutas tänaval mustanahaliste sõprade seltsis, kui mööduv naine talle otsa vaatades ütles: nasty. Vastik. Naise silmis oli Jarmo anastaja taaka kandev valge mees. Ent endisest NSVL-ist pärit inimesele mõjus see irooniliselt. Nii sündiski WhiteWash.

«Väikese rahvana, olles keerulises geograafilises ja ajaloolises positsioonis, pole meil olnud maailmas suurt vabadust ja võimalust leida seda, mis oma: küll oleme Ida-, küll Lääne-Euroopa. Meie jalge all ei ole identiteedi mõttes kindel pind. Idee ja definitsioon, et oleme valged, ei ole meie sünnitis. «Whitewash» pakub võimaluse neid paradoksaalseid kihte tajuda,” ütleb Jarmo Reha.

Jarmo Reha on vabakutseline lavastaja, näitleja ja etenduskunstnik,kes ennist kuulus ka Teater NO99 truppi. Vabakutselisena on Reha alustanud pikemaaegset koostööd Belgias resideeruva lavastajaga Armel Roussel – nende ühisest koostööst on sündinud rahvusvaheline lavastus «Elagu elu, mis põletab rinda» (2019) ning tulemas on ka «Ether/After» (2021) ja «Walzc» (2022), kus Reha lööb kaasa kaaslavastaja ja näitlejana.

Eestis on Reha töötanud etenduskunstnikuna Emer Värgi lavastuses «You will see so many pretty things» – Kanuti Gildi SAAL (2019). Reha esimene lavastajatöö oli «Oomen» (2018), mis pälvis koostöös dramaturgide Aare Pilve ja Laur Kaunissaarega Eesti Teatri Aasta Auhinna «uue dramaturgia» eest. «WhiteWash» saab olema tema teine töö lavastajana, milles ta astub üles ka etendajana.

  • Idee, lavastus, esitus: Jarmo Reha
  • Helilooja: Markus Robam
  • Valgus- ja videokunstnik: Mikk-Mait Kivi
  • Valguslahenduse ideed: Emer Värk
  • Kunstnik: Madlen Hirtentreu
  • Tekstid ja dramaturgia: Laur Kaunissaare
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles