Sümboolne kaevamine mineviku kihtides: Bita Razavi remondib korterit

Krista Piirimäe
, kunstiajaloolane
Copy
Bita Razavi maja Tartus, kust on pärit kõik näitusel olevad materjalid.
Bita Razavi maja Tartus, kust on pärit kõik näitusel olevad materjalid. Foto: Bita Razavi

Peipsiääre vallas Rupsi külas Liivi muuseumis on väljas kontseptualistik ja mõnusalt moodne välja­panek: Bita Razavi «Balti remondimuuseum», mis üllatab juba sisenedes. Seina ääres asuvas vitriinis näeme arheoloogilisi esemeid: kõverad naelad ja mingid tööriistad, kõik roostes... Midagi oleks justkui kaevatud? Kaevamisega ongi tegu, aga sümboolses tähenduses.

Seekord on Eestimaa ajaloo ette võtnud rahvusvahelise kaaluga autor Bita Razavi. Ta on sündinud Teheranis, lõpetanud Teherani kunstiülikooli muusika alal, magistrikraadi kujutavas kunstis on ta saanud Helsingis ning elab praegu vaheldumisi Helsingis ja Lääne-Virumaal. Ta on suutnud luua kunsti, mis on huvitanud inimesi Helsingis, São Paulos, Pariisis, Kopenhaagenis, Göteborgis, Ukrainas, Kalmaris, Lätis ja Tartus. Tema looming omandab rahvusvahelise suuruse. Kunstniku populaarsuse saladus seisneb tema empaatilisuses, võimes sisse elada kohalikku kultuuri ja anda sellele isikupärane ning laiem tähendus. Näiteks Iraanis ja Soomes elades tegeles ta teemaga, mida on mõlema maa leibkondadel ühist.

Razavit pani juba varem imestama, et erinevalt teiste maade elanikest remondivad eestlased oma kortereid ise ega pöördu mõne firma poole. Nii võttis ka tema ette oma korteri remondi. Seda tehes leidis ta sealt aga sedavõrd kummalisi asju, et tekkis idee panna need näitusele. See on geniaalne. Kunstniku mõte liikus kohe ka naabermaadele, võib-olla kontrollis ta oma intuitsiooni ja ekspositsioon saigi pealkirjaks «Balti remondimuuseum».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles