Telliskivi kvartal sai Kreutzwaldi-ainelise seinamaalingu

Kultuuritoimetus
Copy
Telliskivi.
Telliskivi. Foto: Kaarel Kook

Populaarsesse Telliskivi loomelinnakusse kerkis uus ja uhke seinamaaling, mis kujutab endast Eesti rahvuseepose «Kalevipoeg» autorit F. R. Kreutzwaldi tegemas tööd tänapäevaste nutiseadmetega. Tehnoloogiaettevõtte Samsung ning robotprintimisega tegeleva ettevõtte Robot Muralisti koostöös valminud seinamaal ühendab humoorikas võtmes klassikalise kunsti ning tänapäevase tehnoloogia.

7x7 meetrise seinajoonistuse aluseks on võetud Lola Liivat-Makarova 1961. aasta õlimaal Kreutzwaldist laua taga koos kirjaploki ja sulega ootamas inspiratsiooni Eesti rahvuseepose «Kalevipoeg» valmimiseks. Robot Muralisti disainer ja kunstnik asendas sule ja kirjaploki tänapäevase nutitelefoni ning nutipliiatsiga, mis sümboliseerib ajastute vahetust.

«Kui veel kümme aastat tagasi olid ka iga kirjaniku ning kunstniku töövahend pliiats ja paber, siis võib öelda, et tehnoloogiamaailmas toimunud kiire tehnorevolutsioon on viinud selleni, kus tänapäevast head kirjandust ja kunsti saab mugavalt luua ka elektrooniliste vahenditega ning see on eristamatu klassikalisest kunstist, nagu õlimaal või pastelljoonistus,» märkis disainer, kes ka ise kasutas teose loomiseks Samsungi uusimat pliiatsiga nutitelefoni Galaxy Note20 ning tahvelarvutit Galaxy Tab S7.

Samsung Electronics Baltic kommunikatsioonijuhi Liga Bite sõnul on sümboolne seegi, et kunstiteose kandis seinale Robot Murali spreiprinter Albert.

«Täpselt nagu uue Galaxy Note20 telefoni ja nutipliiatsiga on sama mugav joonistada nagu tavalise pliiatsiga, on ka tänavakunsti loomine innovatsiooniliste vahenditega mugav, turvaline ja kaasaegne. Just sellist tehnoloogilise ja traditsioonilise maailma ühendamist me näidata tahtsimegi,»  rääkis Bite. «Suur tänu Balti Jaama Turule, kellega koostöös maaliks sobiva pinna leidsime, et see päevas sadadele möödujatele hästi näha oleks.»

Maali allosas tõmbab tähelepanu uusversioon igale eestlasele tuntud lausest «Laena mulle kannelt, Vanemuine», mis kõlab tänapäevaselt «Laena mulle vinget telo ja kiiret netti, Vanemuine».

«Mobiiltelefon on täna iga inimese taskus olev sidepidamis- ja töövahend ning meelelahutuskeskus, mida on raske üle tähtsustada. Samsung soovib näidata, et tänapäevane innovatiivne tehnoloogia muudab inimeste elu hõlpsamaks nii tööd tehes kui ka puhates,»  ütles Bite.

Kogu maailmas tuntust kogunud Robot Muralisti asutaja Mihkel Joala sõnul oli koostöö Samsungiga põnev ja väljakutsuv, kuna idee sünnist läks teostuseni napilt nädal.

«Kui Samsung lähenes meile mõttega ühendada klassikaline kunst tänapäeva tehnoloogiaga, haarasime võimalusest kohe kinni ning mõtted läksid hooga liikvele. Tavaliselt võtab selliste projektide ellu viimine aega vähemalt paar kuud, ent seekord klappisid mõtted hästi ning kuigi tööd tuli teha ka öötundidest, oleme väga rahul, et Telliskivi piirkond sai rikkamaks sellise sümboolse, kavala ja humoorika teose poolest,» rääkis Joala.

Seinamaal sündis Samsungi uusimate seadmete Galaxy Note20, Galaxy Tab S7, Galaxy Buds Live ja Galaxy Watch3 müügile jõudmise tähistamiseks. Seinamaali on võimalik näha aadressil Telliskivi 64.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles