Kirjandustänava festival toob luulesadama ja aknateatri

Kultuuritoimetus
Copy
Kirjandustänava festival Kadriorus.
Kirjandustänava festival Kadriorus. Foto: Erik Prozes

5. septembril neljandat korda toimuva Kirjandustänava festivali programm sai avalikuks. Festivali avavad Tallinna Kirjanduskeskuse ja Kesklinna valitsuse esindajad Kirjandustänava alguses paiknevas vastvalminud Lugemispaviljonis. Uue lugemispaviljoni eesmärk on hoida kirjandust tänavapildis ning kutsuda inimesi hetkeks veetma aega raamatute seltsis. Päeva jooksul toimub umbes 60 kirjandusega seotud sündmust. Näiteks on avatud luulesadam, toimuvad raamatuesitlused, näitused, verandakontsert, luulepiknik jpm.

«Programm on tänu meie headele festivalipartneritele ka sel aastal väga sisukas ja täidab terve päeva,» sõnas Kirjandustänava festivali üks peakorraldajaid Maarja Vaino. «Omalt poolt loodame, et põnevust tekitab võimalus sõita paadiga Luigetiigi saarele Jaan Krossi luulet kuulama või võtta vanadest telefoniputkadest n-ö kaugekõne Kalju Lepikule ja kuulata tema pagulasluulet. Kindlasti on vaimukas ja köitev ka näiteks Johannes Aaviku päevaraamatu põhjal tehtud etteaste.»

Ühe erisündmusena tõi Vaino välja ka etenduse «Must aken»: «Tegemist on lühilavastusega Vaino Vahingu meenutuseks. Tegevus toimub Mati Undi muuseumi aknal ja publik koguneb tänaval,» rääkis Vaino. «Toomas Kalli suurepärase teksti põhjal käivad meil juba näitlejate Taavi Teplenkovi, Üllar Saaremäe ja Ene Järvisega proovid ja mulle tundub, et sellest sünnib üks päris intrigeeriv teatrielamus! Lisaks sellele saabub õhtupoolikul oma juubeliaastal ajamasinaga meile kõnet pidama Henrik Visnapuu!»

Kirjandustänava festivali raames on igal aastal tähistatud ka mõni kirjandusega seotud paik Tallinnas. Sel aastal avatakse mälestuspink tõlkijale ja publitsistile Enn Soosaarele. «Enn Soosaar elas pikka aega Kadriorus nn kirjanike majas ja tema kodust kujunes oluline intellektuaalide, ühiskonnategelaste ja poliitikute kooskäimise koht. On eriti sobilik, et saame mälestuspingi avada peaaegu Enn Soosaare kunagise kodu akende all ja tema vaimu kohalolu Kadriorus niimoodi edasi hoida,» märkis Vaino.

Kirjandustänava festival toimub Kadriorus Koidula tänaval neljandat korda. Koidula tänav on eriline kirjandusega seotud tänav. Ühes otsas asub Tammsaare muuseum, teises otsas Vilde muuseum ning keskpaigas eesti kirjanikele ehitatud kortermaja, kus elavad mitmed armastatud kirjanikud ning kus nüüd on avatud ka Mati Undi muuseum.

Festivalil on kohal: Aavikute muuseum, Eesti Draamateater, Eesti Hoiuraamatukogu, Eesti Kirjastuste Liit, Eesti Kirjanike Muuseumide Ühing, Eesti Lastekirjanduse Keskus, Eesti Noorsooteater, Eesti Rahvusraamatukogu, festival HeadRead, Kadrioru Savikoda, kirjastus Nornberg & Co, kirjastused Raudhammas ja Legend, Kultuurileht, Raamatupood REaD, Tallinna Keskraamatukogu koos lastemuuseumiga Miiamilla, Tallinna kesklinna valitsus, Tammsaare ja Vilde Sõprade Selts, Vanavaraait.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles