Eesti kunstnik paljastab suurnäitusel geimeeste nostalgilised kohtingupaigad

Kultuuritoimetus
Copy
Jaanus Samma installatsioon «Riia postkaardid».
Jaanus Samma installatsioon «Riia postkaardid». Foto: Hedi Jaansoo

Selle nädala lõpuni on Riias rahvusvahelisel kaasaegse kunsti suursündmusel RIBOCA2 võimalus saada osa performance'itest ning tutvuda rohkem kui 65 kunstniku ja 9 kollektiivi töödega, mille seas ka eesti kunstniku Jaanus Samma värske looming.

Pealkirja «Ja korraga hakkab kõik õitsema» kandev näitus laiub Andrejsala asumis ajaloolise sadamahoone ligi 200 000 ruutmeetril. Näitus lähtub paljuski Riia ja Balti riikide rikkalikust ajaloost: üles astuvad kunstnikud üle terve maailma ning ligi kolmandik neist Baltimaadest.

Eestist tutvustab oma värsket installatsiooni pealkirjaga «Riia postkaardid» kunstnik Jaanus Samma. Eestit 2015. aastal Veneetsia kunstibiennaalil esindanud kunstnik on oma loomingus ka varem käsitlenud seksuaalvähemusi ning sel korral on fookuses geimeeste kohtumispaigad Riia avalikus ruumis 1960.–1980. aastatel.

«Nõukogude ajal olid Riia linn ja Jurmala rand Eesti seksuaalvähemustele atraktiivne reisisihtkoht, sest suurlinnaelu pakkus rohkelt anonüümsust. Kuna toona LGBT+ kogukonnale mõeldud eraldi baare või klubisid polnud, siis leiti läbikäimiseks sobivaid kohti linnaruumist. Minu väljapanek kujutab lihtsustatult nõukogudeaegset turismimessi paviljoni, mis annab nostalgiahõngulise ettekujutuse nendest kohtumispaikadest,» selgitas Samma.

Näituse kuraatori Rebecca Lamarche-Vadeli sõnul pakub näitus ainulaadset võimalust näha teoseid, mis ei pruugi alati näitusesaali jõuda, mis on toored ja piirangutest vabad. Ühtlasi saab sündmusest ka selle vältel üles võetava filmi võtteplats, mille tulemusena linastub 2021. aasta alguses näitusest täispikk film. Külastajail avaneb võimalus avastada näitust ning ühtaegu jälgida filmimise käiku.

«Näituse eesmärk on ka tihedalt lõimuda oma asupaigaga. Lähtudes Riia ja Balti riikide rikkalikust ajaloost, tõstab näitus esile kogu selle regiooni kunstimaastiku ja annab kunstnikele võimaluse astuda dialoogi piirkonna kultuurilise, ühiskondliku ja poliitilise taustaga, milles on nii sõdu kui ka majanduskriise. Kõik see lähtub küll kohalikust kontekstist, kuid laieneb järgemööda riiklikule, regionaalsele ja lõpuks ka rahvusülesele tasandile.»

Kuigi näituse avamine sai esialgselt planeeritud kevadeks, tuli eriolukorra tõttu kaks kuud enne kavandatud avamist ettevalmistused peatada. Samas andis see põhjust üritus ümber mõtestada ja peegeldada ühiskonnas toimuvat.

«Näitus spekuleerib senise maailma kokkuvarisemise üle, mis tegelikult juhtuski juba Covid-19 pandeemia puhkemisega, kui kõikide ümberkorralduste seas pandi proovile ka näiteks suhete loomine ja igapäevane suhtlus. Sellise olukorra tekkimine andis mõista, et meid ümbritsev maailm on tegelikult palju keerulisem, kui me seda tajume. Ka näituse käigus üles võetava filmi stsenaarium lähtub esialgse näituseplaani jäänukitest: lõpetamata, muudetud ja ümbermõeldud plaanidest, väljendades toimunud muutusi ja tänaseid võimalusi,» sõnas Lamarche-Vadel, kes on ühtlasi filmi kunstiline juht ja stsenaariumi autor.

Kunstibiennaal RIBOCA2 kestab kuni 13. septembrini. Lisaks kunstiteostega tutvumisele saavad külastajad osa paljudest mitmetahulistest performance‘idest, giidituuridest, publikuprogrammidest ning sündmuse puhul on välja töötatud ka spetsiaalne veebiseminaride sari. Nimelt palusid biennaali korraldajad silmapaistvaid teoreetikuid, uurijaid, luuletajaid ja kirjutajaid mõtiskleda märksõnade üle, nagu lõppemised, inimene, armastus, allmaailmad, hool, maagia, hääled ja vaimud, et luua nende kaudu alternatiivseid oleviku- ja tulevikunägemusi. Vestlusi saab tasuta vaadata RIBOCA kodulehelt: https://rigabiennial.com/en/.

Riia rahvusvaheline kaasaegse kunsti biennaal (RIBOCA) on 2016. aastal ellu kutsutud rahvusvaheline biennaal, mis keskendub Euroopa, aga tugevalt ka piirkondlikule kunstiväljale. RIBOCA2 järgib hoolikalt valitsuse nõuandeid seoses Covid-19ga tagamaks nii külastajate, töötajate kui ka kohalike elanike ohutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles