Kuidas tähistatakse Pärdi sünnipäeva?

Kultuuritoimetus
Copy
5. septembril toimus Tallinnas Jaani kirikus Nargenfestivali korraldatava Pärdi päevade kontsert «Summa». Proovi külastas ka helilooja Arvo Pärt. Fotodele on jäädvustatud hetk proovist, Arvo Pärt, Nora Pärt ja dirigent Endrik Üksvärav arutlevad eelseiva kontserdi üle.
5. septembril toimus Tallinnas Jaani kirikus Nargenfestivali korraldatava Pärdi päevade kontsert «Summa». Proovi külastas ka helilooja Arvo Pärt. Fotodele on jäädvustatud hetk proovist, Arvo Pärt, Nora Pärt ja dirigent Endrik Üksvärav arutlevad eelseiva kontserdi üle. Foto: Kristel Üksvärav

Arvo Pärt tähistab 11. septembril 85. sünnipäeva. Arvo Pärdi Keskus annab teada, et armastatud helilooja sünnipäeva tähistatakse sel päeval eriliselt.

11. septembril toob ETV koostöös Arvo Pärdi Keskusega vaatajateni saate, mis on pühendatud helilooja 85. sünnipäevale. Erisaate keskmes on Arvo Pärdi loomepäevikud, mida helilooja peab alates 1970ndate algusest loomekriisis olles kuni tänase päevani. Neist päevikutest pärinevad mõtted on aluseks ka Arvo Pärdi keskuse püsinäitusele, mis avati helilooja juubeliaastal. Saade on eetris 11. septembril kell 20 ETV-s.

Arvo Pärt
Arvo Pärt Foto: Eric Marinitsch

Samuti toimub dokumentaalfilmi «Muusikajanu» teleesilinastus. 11. septembril saab esimest korda ETV ekraanil näha Arvo Pärdi Keskuse jaoks valminud Jaan Tootseni ja Jaak Kilmi lühidokumentaalfilmi «Muusikajanu» (2018). Arvo Pärdi elu- ja loometeest kõnelevas filmis on kasutatud rohkelt keskuse arhiivis leiduvat materjali, sealhulgas haruldasi foto- ja videokaadreid. «Muusikajanu» on eetris kohe pärast erisaadet Arvo Pärdist.

Pärdi päevad lõppevad traditsioonilise sünnipäevakontserdiga. Nargenfestivali Pärdi päevad tähistasid helilooja sünnipäeva mitme teose uusversiooniga nii helilooja enda kui teiste seades. Kui festivali avakontserdil sai kuulda tintinnabuli-stiili sünni algusaegadest pärit teose «Kui Bach oleks mesilasi pidanud …» uut redaktsiooni ERSO esituses, siis uusi seadeid tõi Eestisse ka Saksamaal tegutsev Raschèr Saxophone Quartet.

Traditsioonilisel sünnipäevakontserdil 11. septembril Jaani kirikus kõlab teose «Cecilia, vergine romana» uusversioon Tõnis Kõrvitsa kammerlikumas seades, mida sai kuulda ka 6. septembril Tartu Pauluse kirikus.

Aga Arvo Pärdi 85. sünnipäeva ei tähistata mitte ainult Eestis. Arvo Pärdi sünnipäeva on alates jaanuarist tähistatud kontsertidega mitmel pool maailmas. Koroonaviiruse leviku tõttu on kontserte või teisi sündmusi ka ära jäetud või edasi lükatud. Kogu informatsioon on leitav Arvi Pärdi Keskuse kodulehelt.

14. septembril kõlab Venemaal Novosibirskis maailma esiettekandena Arvo Pärdi teose «La Sindone» uus redaktsiooni viiulile ja sümfooniaorkestrile, mille kannavad ette Novosibirski Riiklik Sümfooniaorkester ja solist Vadim Repin viiulil. Teose on Arvo Pärt pühendanud viiuldaja Vadim Repinile ja Arvo Pärdi pikaaegsele sõbrale Andres Mustonenile.

Arvo Pärt on teose uue versiooni kohta öelnud järgmist: «Tänu Vadim Repini ja Andres Mustoneni koostööle tekkis mul sellest teosest täiesti uus nägemus, mida ma püüdsin ka teostada.»

Teose Eesti esiettekanne toimub 25. septembril Tallinnas Estonia kontserdisaalis, kus selle esitavad ERSO, Vadim Repin (viiul) ning dirigendipuldis on Andres Mustonen.

23. septembril kõlab teos ka Šveitsis Zürichis Tonhalle orkestri hooaja avakontserdil, kus selle esitavad Zürichi Tonhalle orkester ja Andreas Janke viiulil Paavo Järvi juhatusel.

Gentis maailma esiettekandele tulev Arvo Pärdi teose «Für Jan van Eyck» sünni impulsiks on vendade Hubert ja Jan van Eycki loodud altarimaal «Talle kummardamine» («The Adoration of a Mystic Lamb»), mis asub Gentis püha Bavo katedraalis. Pärast pikalt kestnud restaureerimistöid paigutatakse altari keskne osa taas oma kohale ja altar avatakse pidulikult avalikkusele.
Gentis maailma esiettekandele tulev Arvo Pärdi teose «Für Jan van Eyck» sünni impulsiks on vendade Hubert ja Jan van Eycki loodud altarimaal «Talle kummardamine» («The Adoration of a Mystic Lamb»), mis asub Gentis püha Bavo katedraalis. Pärast pikalt kestnud restaureerimistöid paigutatakse altari keskne osa taas oma kohale ja altar avatakse pidulikult avalikkusele. Foto: DIRK WAEM/AFP

Veelgi erakordsem kontsert toimub aga 22. septembril Belgias Gentis, kus maailma esiettekandele tuleb Arvo Pärdi teos «Für Jan van Eyck», mille tellis sel aastal Jan van Eycki aastat tähistav Genti linn. Segakoorile ja orelile loodud teos põhineb 1990. aastal valminud «Berliini missa» viimase osa «Agnus Dei» muusikal. Selle toob esiettekandes kuulajateni Collegium Vocale Gent maailmakuulsa Belgia dirigendi Philippe Herreweghe juhatusel.

Tänavu oktoobrisse kavandatud rahvusvaheline teaduskonverents «Arvo Pärt – tekstid ja kontekstid» lükkub koroonaviiruse leviku ja reisipiirangute tõttu aasta võrra edasi. Konverents toimub juba välja kuulutatud esinejate ja programmiga 15.–16. oktoobril 2021. Enamik konverentsi esinejatest on oma osalemist juba kinnitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles