Nädalavahetusel toimub Disainitänav & Moepõik

Kultuuritoimetus
Copy
Disainiöö
Disainiöö Foto: Disainiöö

Sel laupäeval ja pühapäeval ootab XV Disainiöö festivali raames külastajaid aasta oodatuim ja laiaulatuslikum disainiturg Disainitänav & Moepõik. Kaheks päevaks seavad end tänavuse festivali keskusesse, Põhjala tehasesse, sisse üle 150 disaineri ja disainbrändi meilt ja mujalt, tuues kokku juba nii armastatud ja tuntud tegijaid kui ka veel vähe avastatud, ent kvaliteetseid disainipärle.

Selleaastase Disainiöö festivali peateemaks on «Vajaduspõhine disain / Design for Need», mille olulisteks aspektideks on kestvus ja keskkonnahoid, vältimaks ebavajalikuga planeedi koormamist. Teemafookusest lähtuvalt on ka disainiturule osalema valitud mitmed disainerid ja disainbrändid nii moe-,  aksessuaari-, toote- kui ka sisustusdisaini vallast, kelle eesmärgiks on luua justnimelt eetilisi, kauakestvaid ja omanäolisi disainlahendusi.

Kõige arvukamalt on esindatud moe- ja aksessuaaridisainerid, kelle hulgas leidub nii tuntumaid brände nagu Seco by Jane Aus, kes kasutab ehete loomiseks ümbertöödeldud hõbedat muuhulgas vanast ja aegunud elektroonikast, aga ka täiesti uusi tegijaid. Nii võtab disainiturust esimest korda osa jätkusuutlike ehete bränd JNGLSNTMSSV by Iris Vilu, kes loob ehteid kasutatud HDPE-plastikust ja töödeldud Swarovski kristallidest. Käsitsi valmistatud merekarbikujuliste ehete iga eksemplar on unikaalne, kombineerides sageli julgeid värve ja otseseid viiteid suurkorporatsioonidele.

Põnevaid materjalilahendusi kasutab ka minimalistliku joonega aksessuaaribränd SKIIWI, kelle seljakotid ja väiksemad aksessuaarid on valmistatud korgipuu nahast ja Piñatexist, millele lisab kontrasti vegannahk. Lisaks kodumaistele jätkusuutliku disaini edendajatele kohtab disainiturul ka tegijaid naaberriikidest, näiteks Läti disainerite kollektiivi Butterman, kelle rõivad valmivad aeglase moe tootmisprintsiipe järgides ning kus kohtuvad põhjalik uurimistöö, käsitöö ja kvaliteetsed materjalid. Tähelepanuta pole jäetud ka pere kõige pisemad, kelle jaoks on valikus näiteks beebide ja väikelaste jalanõusid valmistav bränd Euts, kes loob jalavarje taimpargitud nahast, kasutades allergeenide- ja kroomivabu looduslikku päritolu värve.

Kodu- ja sisustustooteid pakub teiste hulgas põhjamaine kodutekstiilitootja KOOS, kelle valmistoodete sarjas leidub nii käterätikuid, pajakindaid, põllesid, pleede, voodikatteid kui ka patju. Lisaks linale, puuvillale, siidile ja villale, kasutab bränd ka mööblitööstuses ülejäänud nahka. Keraamikahuvilistel soovitame aga Disainitänavalt üles otsida Ceramies stuudio, mida veavad kaks Hong Kongist pärit kunstnikku ning kes on muuhulgas loonud lauanõude komplekti ka Telliskivis asuvale Fotografiskale, kasutades ümbertöödeldud portselani.

Lisaks toodetega tutvumisele on Disainitänav & Moepõik hea võimalus jutustada disainerite endiga, tutvuda lugudega vastavate toodete ja brändide taga ning saada osa disainituru parimatest pakkumistest ja hindadest. Disainitänav & Moepõik on külastajatele avatud laupäeval, 19. septembril kell 12–19 ja pühapäeval, 20. septembril kell 12–17 Põhjala tehases (Marati 5, Tallinn). Rohkemat infot osalejate ning Disainiöö teiste ürituste kohta leiad: http://www.disainioo.ee/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles