Veljo Tormise sünnikodu juurde istutati 1600 kuuske

Kultuuritoimetus
Copy
Lavastaja Eva Koldits kuuske istutamas.
Lavastaja Eva Koldits kuuske istutamas. Foto: Mirle Kabel

Segakoor Vox Populi istutas Veljo Tormise sünnikodu juures olevale raiesmikule 1600 kuuske.

Veljo Tormise 90. sünniaastapäeva puhul etendus augustis helilooja sünnikodu juures oleval raiesmikul soome-ugri müsteerium "Lindude äratamine". Kontsertlavastus oli Vox Populi ning lavastajate Anne Türnpu ja Eva Kolditsa kummardus Veljo Tormisele.

Selleks et eelmisel aastal tekkinud raiesmik ärkaks taas metsana ellu ning linnud leiaksid endale tulevikus uue pesapaiga, istutati teisipäeva õhtul 1600 noort kuuske. Raiesmiku omaniku Tiit Viksoni sõnul tuli talle üllatusena see, et lavastust soovitakse teha maal, kust ta võttis metsa eelmisel sügisel maha: "Mets sai maha võetud aasta tagasi ning uute puude istutamine oli plaanis. Meeldivaks üllatuseks oli aga see, et lavastusmeeskonnal oli soov pärast etendust uus kuusemets istutada. Olen väga tänulik Vox Populile selle eest, et nad on appi tulnud ja oma panuse andnud."

Vox Populi dirigent Janne Fridolin: “Lindude äratamine kui soome-ugri rituaal tervitab kevadel saabunud rändlinde, kelle sees usuti olevat esivanemate hing. Hea meel, et need hinged, keda oma lavastustega äratasime ning koju kutsusime, saavad tulla tagasi mitte enam raiesmikule, vaid metsa.”

Segakoor Vox Populi istutas Veljo Tormise sünnikodu juures olevale raiesmikule 1600 kuuske.
Segakoor Vox Populi istutas Veljo Tormise sünnikodu juures olevale raiesmikule 1600 kuuske. Foto: Evelin Värva

Soome-ugri müsteerium "Lindude äratamine": lavastajad Anne Türnpu ja Eva Koldits, dirigent Janne Fridolin, laval segakoor Vox Populi. Kunstnik Kairi Mändla, helikunstnik Lauri Kaldoja (Eesti Draamateater), valguskunstnik Airi Eras, hääleseadja Andreas Väljamäe. Etendused toimusid augusti Veljo Tormise sünnikodus Kõrveaial (Kuusalu vald, Harjumaa) ning algasid päikesetõusuga kell 5. Müsteerium põhines Veljo Tormise muusikal ning tuule sümfoonial. 

Vox Populil on plaanis "Lindude äratamine" viia 2021. aasta sügisel Jaapanisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles