STL kutsub liikumissensoritega eksperimenteerima

Kultuuritoimetus
Copy
Külli Roosna ja Kenneth Flaki liikumise töötuba «Responsive Body».
Külli Roosna ja Kenneth Flaki liikumise töötuba «Responsive Body». Foto: Antero Hein

Sõltumatu Tantsu Laval sügishooaeg pakub taas põnevaid töötube tantsu- ja liikumise huvilistele. Intensiivsed ja praktilised töötoad on mõeldud neile, kes tahavad avastada oma kehatajus midagi uut, leida oma liikumise loominguline külg ning täiustada füüsilist eneseväljendusoskust.

Töötubade eesmärgiks on erinevate liikumiskultuuride teoreetiline ja praktiline tutvustamine, osavõtjatevaheline kogemustevahetus ning uute lahenduste väljatöötamine, et osalejad saaksid impulsi edasiseks arenguks.Töötubasid viiad läbi sügishooaja uute lavastuste koreograafid andes publikule võimaluse heita pilgu lavastuse liikumiskeelde ning ise seda praktiliselt proovida. Töötoad on mõeldud antud valdkonnas algajatele liikujatele ega eelda osalejatelt mingit varasemat kogemust.

Laupäeval, 19. septembril kell 12 ootab STL kõiki huvilisi Külli Roosna ja Kenneth Flaki liikumisetöötuppa «Responsive Body». Töötuba on neile liikumishuvilistele, kes on valmis uurima liikumispõhimõtteid nii üksi kui partneriga ning soovivad füüsilist väljakutset mängulises võtmes. Eelnev tantsu või võitluskunstide kogemus pole oluline. Iga osaleja saab alustada liikumist lähtudes enda keha senisest kogemusest. Oluline on soov proovida ja väljakutsega silmitsi seista. Töötoas on eesmärgiks leida vabadus liikumises, mis põhineb funktsionaalsel anatoomial ja on toetatud kujutlusvõime poolt. Töötoas arendatakse  tähelepanu, liikuvust, jõudu, koordinatsiooni, keskme kohanemisvõimet, rütmi- ja ruumitaju ning katsetatakse liikumissensoreid.

7. oktoobril toovad Roosna ja Flak STL-is lavale kontsert-tantsulavastuse «Two Body Orchestra». Lavastuses viiakse kehade ja tehnoloogiate vahelised erisused piirini, kus vaevu hoomatavad liigutused, nagu  hingamine, väike kehaasendi muutus, hakkavad mõjutama ja looma heliruumi, balanseeritakse maagia ja teaduse piirimail, jättes ruumi nii intensiivsusele, haavatavusele kui ka imekspanule.

28. novembril kell 12 ootame Rene Kösteri töötuppa «Queerness in movement», kus sukeldutakse liikumise, keha ja seksuaalsuse omavahelistesse suhetesse ning avastatakse meis kõigis peituvat queernessi. Õpitakse, kuidas leida, omada ja tähistada iseenda eripärasid läbi liikumisharjutuste nii kaasaegse tantsu kui vogue maailmast.

Rene ja Carmel Kösteri koostöös sünnib lavastus «veenus.me», mis esietendub 17. Detsembris. «veenus.me» on kaasaegne tantsulavastus ja alternatiiv-muusikal, mille keskseks teemaks on queer– ja klubikultuur pandeemia-järgses maailmas.

Sellest sügisest pakub STL esmakordselt uue formaadina loeng-liikumistöötubade sarja «Tants kui kaasaja väljendus – minevikust tänapäeva», kus tutvustatakse kaasaegset tantsukunsti läbi tantsuvaldkonna mõjukate isikute ja koreograafide – moderntantsu rahvusvahelistest pioneeridest Isadora Duncanist, Rudolf van Labanist, Pina Bauschist meie oma kaasaegsete tantsukunstnike Mart Kangro, Renate Keerdi, Karl Saksa ja ZUGA Ühendatud Tantsijateni. Loeng-töötuba koosneb teoreetilisest ülevaatest ning praktilisest liikumise osast. Loeng-töötoas saab osaleda nii individuaalselt, näiteks 17. oktoobril STL-s, kui kutsuda seda oma koolitundi või tulla klassi või grupiga Sõltumatu Tantsu Lavale.

Koroona-tingimustest lähtuvalt on STL välja töötanud ka töötubade formaadi, kus saab osaleda iseseisvalt või ainult oma lähikondlastega ning endale sobival ajal ja kohas. ZUGA helimüramistöötoad on mänguline liikumisvõimalus, kus läbi sõna, heli ja muusika luuakse erinevaid kujutluspilte koos liikumiseks. Helimüramistöötoas saab osaleda nii üksi kui grupina nii kodus, õues, metsas kui maal. Töötoas osalemine toimub audiofaili juhendamisel, mille saab STL-i kodulehelt.

Kõik STL-i töötoad on mõeldud antud valdkonnas algajatele liikujatele ega eelda varasemat kogemust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles