Fotomuuseumis algab portreeaasta loengusari

Kultuuritoimetus
Copy
Fagira
Fagira Foto: Birgit Püve

Aasta 2020 on Fotomuuseumis pühendatud portreežanrile. 1.oktoobril algab temaatiline loengusari. Üles astuvad rahvusvaheliselt tunnustatud fotokunstnikud Birgit Püve, Tanja Muravskaja, Elina Kostabi, Maria Kapajeva ja Annika Haas, kelle loomingus on portreefoto kui eraldi žanr olulisel kohal. Portreefoto teema-aasta näitab, tutvustab ja uurib portreefotot nii Eesti ajaloolise fotopärandi, kaasaegse fotoportretistika kui ka kodu- ja välismaiste fotokunstnike loomingu kaudu.

Birgit Püve, kelle loenguga sari 1. oktoobril algab, on fotograaf, kes on oma töödes seni uurinud peamiselt identiteedi ja mälu teemat. 2014. aastal jõudis tema portreefoto The Taylor Wessing Photographic Portrait Prize'i konkursil Londonis auhinnalisele 3. kohale.

Tanja Muravskajat teame kunstnikuna, kes kasutab oma loomingus nii üksikisikute, ühiskonna kui ka paiga psühholoogia käsitlemisel analüütilist lähenemisviisi ja psühholoogilist vaatlemist. 2018. aastal pälvis Muravskaja koos Anna Škodenkoga Eesti kaasaegse kunsti muuseumis Köler Prize’i peapreemia.

Elina Kostabi keskendub dokumentaalfotograafina pikaajalistele ühiskonda ja keskkonda kajastavatele projektidele. Tema fotolugude fookuses on inimesed ja ta fotosid iseloomustab intiimsus ja lähedus. Ta on Speos Photographic Institute ja Magnum Photo Agency kogemusega fotokunstnik.

Maria Kapajeva tööd tõstavad esile perifeerseid ajaloolisi teemasid, keskendudes neis eelkõige naiste esindatusele. 2019–2020 on talle määratud A Woman’s Work: Creative European Programme’i rahvusvaheline stipendium.

Annika Haas pühendub oma projektides inimestele nende piiratud ja suletud keskkondades, mis funktsioneerivad sisemiste reeglite toel. Autonoomsete kogukondade eripära seisneb nende vastuseisus valitsevale enamusele, kohati isegi kogu ühiskonnale. Läinud aastal saavutas Haas Kuala Lumpur International Photo Awards portreekonkursil 3. koha.

Iga kunstnik käsitleb oma etteastes portree tähendust isiklikust seisukohast ja tunnetusest lähtuvalt. Nii toob loengusari esile žanri väljendusviiside erinevaid vaateid.

Fotomuuseumi portreeaasta loengusarja programmiga saab tutvuda siin:

https://linnamuuseum.ee/cat-fotomuuseum/fotomuuseumis-algab-portreeaasta-loengusari/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles