Kanutis esietendub Karl Saksa uuslavastus

Kultuuritoimetus
Copy
Karl Saksa uuslavastus «Planet Alexithymia».
Karl Saksa uuslavastus «Planet Alexithymia». Foto: Kanuti SAAL

28. septembril esietendub Tallinnas Kanuti Gildi SAALis Karl Saksa uuslavastus «Planet Alexithymia». Järgmised etendused toimuvad 29. ja 30. septembril ning 19. ja 20. oktoobril kell 19.30 Kanuti Gildi SAALis. Etendusele 29. septembril järgneb vestlus kunstnikuga, mida modereerib Eik Hermann.

Lavastus nägi ilmavalgust juba Baltoscandali festivalil ning pärast sealset esietendust on terve tiim ehk Karl Saks, Ruslan Stepanov, Maike Lond, Henry Kasch, Maarja Kalmre ja septembrist lliitunud kunstnik Johannes Säre veetnud proovisaalis kuu aega, et muuta lavastus eestikeelseks, ehitada Johannese kavandatud lavakujundus ning lihvida kunstilisi ideid ja lahendusi. Kanuti Gildi SAALi esietendus on järgmine osa ja peatükk tervikust.

Karl on intervjuus lavastuse kohta öelnud: ««Planet Alexithymia» räägib nii kaugest kui ka kõige lähedasemast oskamatusest väljendada sõnadega, mida tunned või mis su ümber toimub.»

Keha, mis on surutud keskkonda või teadvus, mis on surutud kehasse, peab tegelema rutiini ja pragmaatiliste kordustega – olgu see blackbox’is, vanglas või põllumaal. Sealt tulenev taastekkiv jada ja fenomen, kuidas keha ja psühholoogia olukorraga kohanevad või mitte, on lavastuse fookuseks.

«Planet Alexithymia» on minimalistlik vaate- ja kuuldemäng, mis ammutab informatsiooni eksperimentidest, protseduuridest, sündroomidest ja diagnoosidest.

Karl Saks on vabakutseline koreograaf, tantsija ja helikunstnik. Ta lõpetas 2009. aastal Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna (BA) ning 2017. aastal Eesti Kunstiakadeemia uusmeedia eriala (MA). Saks on loonud kolm soololavastust ning teinud koostööd nii helikunstniku, dramaturgi, esineja, lavastaja assistendi kui kaas-lavastajana teatri, filmi ja galerii kontekstis. Ta on osa muusikalisest kollektiivist Cubus Larvik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles