Okupatsioonide Muuseumis toimub suurpõgenemise aastapäeva teabeseminar

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti pagulaslaager Saksamaal 1945-1946.
Eesti pagulaslaager Saksamaal 1945-1946. Foto: Karl Hintzer

Neljapäeval, 24. septembril kell 17.30 algab Tallinnas Okupatsioonide Muuseumis (Vabamus) teabeseminar «Minna ei taha, kuid jääda ei saa», millega meenutatakse suurpõgenemise 76. aastapäeva. 

Septembris möödub 76 aastat umbes 80 000 eestlase suurpõgenemisest läände samal aastal Eestisse tunginud Punaarmee ja naasva Nõukogude terrori eest. Teabeseminaril kõneldakse suurpõgenemisega seotud küsimustest ja teemadest, eesti pagulaste panusest keele ja kultuuri hoidmisel (koolitus, ajalehed, teater, muusika ja kunst).

Arutlusaineks on ka see, kuidas saaksid kodueesti ja väliseesti kogukonnad teineteist paremini mõista ja tundma õppida, samuti on seminari eesmärgiks tekitada ajaloohuvi nooremate põlvkondade hulgas. Kõnelevad ajakirjanik Enn Hallik, kunstiajaloolane Harry Liivrand ning seminari korraldaja, Ülemaailmse Eestlaste Kesknõukogu abiesimees poliitikadoktor Iivi Zajedova. Seminari lõpetab kirjanik Loone Otsa koostatud dokumentaallavastus põgenike koondkujudest. Lavastus põhineb Enn Halliku ja Tiit Lääne kuueköitelisel koguteosel «Meritsi maailma läinud eestlaste lood».

Lisaks rahvastikuministrile Riina Solmanile osalevad seminaril kultuuriminister Tõnis Lukas, EELK piiskop Tiit Salumäe, Memento esimees Arnold Aljas, endine Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam, Riigikogu liikmed. Seminari patrooniks on rahvastikuminister Riina Solman.

Ürituse otseülekanne on 24. septembril kell 17.30 aadressil:  www.facebook.com/suurpogenemine1944

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles