Estonias esietendub täna Donizetti ooper «Don Pasquale»

Kultuuritoimetus
Copy
Donizetti ooper «Don Pasquale» Rahvusooperis Estonia.
Donizetti ooper «Don Pasquale» Rahvusooperis Estonia. Foto: Veljo Poom

Täna esietendub Rahvusooperis Estonia Gaetano Donizetti ooper «Don Pasquale» Giorgio Bongiovanni lavastuses ning enne etenduse algust antakse üle SEB publikupreemia. Itaalia ooperile kohaselt on ka lavastustiim seekord Itaaliast: lavastaja Giorgio Bongiovanni, kunstnik Maria Carla Ricotti ja valguskunstnik Claudio De Pace. Lavastuse muusikajuht on Arvo Volmer.

Nimiosas Priit Volmer või Pavlo Balakin (külalisena), Doktor Malatesta rollis Tamar Nugis või Aare Saal, Norina – Kristel Pärtna või Mirjam Mesak (külalisena Baieri riigiooperist), Ernesto – Mehis Tiits või Nico Darmanin (külalisena Maltalt). Teistes osades Aare Kodasma või Mati Vaikmaa ning Väino Puura, Rostislav Gurjev ja Lydia Roos.

«Don Pasquale» paistab Donizetti (1797–1848) rohke loomingu hulgas silma kui üks naljakamaid oopereid, mis iial kirjutatud ja seda suuresti tänu melodramaatilisele huumorile ning eriti kaunitele bel canto aariatele. «Don Pasquale» lavale tulekut peetakse 19. sajandi opera buffa ehk itaalia stiilis koomilise ooperi kõrghetkeks – üheski teises teoses ei väljendu see nii täiuslikult kui just «Don Pasquales».

Milles aga peitub «Don Pasquale» õnneliku lavaelu saladus? «See on lihtsalt täiesti ebatavaline ooper, ainulaadne nii mitmetähenduslikkuse kui topeltmängu poolest,» kirjeldab Bongiovanni. Nagu opera buffa puhul kombeks, põhinevad ooperi tegelased commedia dell'arte ehk improviseeritud komöödia ajaloolistel tegelastüüpidel. Loos juhtub vägagi traagilise alatooniga sündmusi, mis aga oma haarava psühholoogilise põnevuse ja situatsioonikoomikaga on publikut läbi paljude aastate köitnud.

Enne esietenduse algust kuulutatakse aga välja ja antakse üle SEB publikupreemia, mille pälvivad igal aastal üks nais- ja üks meessolist, kes valitakse välja kevadise publikuhääletuse põhjal. SEB panga juht Allan Parik: «SEB-l on heameel anda rahvusooperi publikupreemiat välja juba 10. korda – see on märk toimivast koostööst, mida saab lugeda kümnete aastatega.» Kes on publikupreemia laureaadid, selgub juba vahetult enne esietendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles