Rahvusooperis kuulutati välja publikupreemia tänavused laureaadid

Kultuuritoimetus
Copy
Rahvusooper Estonia publikupreemia pälvisid sopran Kristel Pärtna ja tenor Reigo Tamm.
Rahvusooper Estonia publikupreemia pälvisid sopran Kristel Pärtna ja tenor Reigo Tamm. Foto: Rahvusooper Estonia

Täna kuulutati Rahvusooperis Estonia 10. korda välja SEB publikupreemia tänavused laureaadid, kelleks on sopran Kristel Pärtna ja tenor Reigo Tamm. Kummalegi anti üle 2000-eurone rahaline preemia ning auhind, mis kujutab kaht aplodeerivat kätt, autoriks EKA disaini ja rakenduskunsti dotsent, kunstnik Nils Hint.

Preemia antakse alati ühele nais- ja meessolistile, kes valitakse välja kevadise publikuhääletuse tulemusel. Kui eelnevatel aastatel on preemia välja kuulutatud teatrikuul, siis tänavusest eriolukorrast tingituna toimus see kevade asemel hoopis sügisel, vahetult enne «Don Pasquale» esietendust.

SEB juhatuse esimees Allan Parik nimetab pikaaegset koostööd teatriga jätkusuutlikuks tegevuseks, mida saab lugeda kümnete aastatega ning publiku kaasamine on oluline osa sellest. «Alustasime preemia välja andmist kümme aastat tagasi ning publiku huvi hääletamise vastu on alati väga suur olnud. See on kindlasti märk meie ühisest teatrihuvist.»

Teatri loomingulise juhi Arvo Volmeri sõnul on tegemist väga tänuväärse algatusega: «Publiku tunnustus soojendab iga artisti südant, me vajame ja naudime seda ning oleme tänulikud, kui näeme, et meie pingutused laval ja orkestriaugus inimestele korda lähevad. Ja mul on väga hea meel, et SEB on järjepidevalt sellele kaasa aidanud.»

Aktiivselt hääletamas käinud publikul oli võimalus anda oma hääl ühele koosseisulisele nais- ja meessolistile. Kõikide hääletanute vahel loosib Rahvusooper Estonia rahvusvahelisel muusikapäeva, 1. oktoobril välja kümme 20-eurost kinkepiletit. Võitjatega võetakse samal päeval ühendust.

Sopran Kristel Pärtna on lõpetanud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia magistrantuuri 2011. aastal. Õppis 2009–2010 Erasmus vahetusprogrammi raames Sibeliuse Akadeemias Anssi Hirvoneni lauluklassis. Aastal 2010 oli ta Mati Palmi fondi stipendiaat ning Rahvusooper Estonia Ooperiakadeemia stipendiaat 2010–2012. PLMF Noorte Talentide programmi raames õppis Kristel 2012. aastal Rodolfo Celletti nimelises Belcanto Akadeemias Itaalias (Accademia del Belcanto «Rodolfo Celletti»). Sama aasta sügisest on ta Rahvusooper Estonia solist.

Tema rollide hulka kuuluvad Lagle (Puuri „Pilvede värvid“), Verdi Violetta („La traviata“), Gilda („Rigoletto“) ja Oscar („Maskiball“), Marfa (Rimski-Korsakovi „Tsaari mõrsja“), Zdenka (Straussi „Arabella“), Adina (Donizetti „Armujook“), Händeli Kleopatra („Julius Caesar“) ja Armida („Rinaldo“), Mercédѐs (Bizet’ „Carmen“), Leonora (Hindemithi „Pikk jõulueine“), Mozarti Susanna („Figaro pulm“), Pamina („Võluflööt, Soome Rahvusooper) ja Arminda („Armastuse pärast aednikuneiu“), Proua Hõbekurk („Teatridirektor“), Wagneri I lilleneiu („Parsifal“), Mari hääl (A. Hirve „Tuleloitsija“), Clotilde (Bellini „Norma“), Euridice (Rossi/Terranova „Orfeus. Kujutlused kaugusest“).

Kristel Pärtna on Marje ja Kuldar Singi nimelise preemia „Noor Laulja“ laureaat 2012, Eesti Richard Wagneri Ühingu stipendiaat 2016 ja Harjumaa teatripreemia laureaat 2017 ja Eesti teatri muusikaauhinna 2020 laureaat.

Tenor Reigo Tamm asus aastal 2008 õppima Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli näitleja erialale (juhendajaks Elmo Nüganen). Täiendas end näitlemises Londonis Rose Bruford College’is. Aastatel 2009–2016 õppis Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias klassikalist laulu Taavi Tampuu juures. On osalenud Jenny Anvelti, Giacomo Aragalli, Virgilijus Noreika, Jeffrey Goldbergi, Jon Thorsteinssoni ja Caroline Dowdle’i meistrikursustel. Aastatel 2014–2017 oli Reigo Tamm Vanemuise teatri ooperisolist ning alates 2017. aastast Rahvusooper Estonia ooperisolist. Tema rollide hulka rahvusooperis kuuluvad Ivan Lõkov (Rimski-Korsakovi „Tsaari mõrsja“), Nick (Puccini „Tütarlaps kuldsest läänest“), Tüürimees (Wagneri „Lendav hollandlane“), Heinrich (Wagneri „Tannhäuser“), Kalev (Puuri „Pilvede värvid“), René von Luxemburg (Lehári „Krahv Luxemburg“), Adam (Zelleri „Linnukaupleja“), Rätsep Motel (Bocki „Viiuldaja katusel“), Politseinik Krupke (Bernsteini „West Side Story“), Pierrot (Ehala „Buratino“).

Ta on laulnud solistipartiid Vanemuise teatri kontsertlavastustes „Õhtu Kálmániga“ ja „Õhtu Straussiga“. Samuti on ta mänginud Eesti Nuku- ja Noorsooteatri muusikalides „Kevadine ärkamine“ ja „Shrek“ ning Ugala teatri lavastuses „Toru. Krossides läbi elu“ ja Emajõe Suveteatri lavastuses „Tagahoovish“. 2013. aasta suvel laulis Prantsusmaal Aix-en-Provence’i ooperifestivali kooris.

Reigo Tamm on Eesti Rahvuskultuuri Fondi stipendiaat 2019, Kristallkingakese auhinna laureaat 2018 ja Tartu noor kultuurikandja 2015 kontserttegevuse ning rollide eest Vanemuise teatris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles