Laulude ja lustita «Mulani» uusversioon

Ralf Sauter
, filmikriitik
Copy
Mulan (Yifei Liu)
Mulan (Yifei Liu) Foto: Photo Credit: Jasin Boland/Image supplied by Capital Pictures

Hollywoodi filmitööstuses kipub kehtima kahetsusväärne põhimõte, et loomingulisus pole raha tegemiseks hädavajalik väärtus. Sellest kirjutamata reeglist kinni pidades on Disney investeerinud sadu miljoneid dollareid, et valikuliselt toota kuivi uusversioone oma kuulsatest vanadest joonisfilmidest. Kui mullu sai näha nii uut «Lõvikuningat» kui «Aladdini», siis tänavu äratati üüratu eelarvega mängufilmis taas ellu Mulan, Disney 1998. aasta filmi rahvapärimusliku taustaga peakangelane.

Ehkki tol kümnendil ilmus Disneylt menukamaid joonisfilme, mõjus «Mulani» sajanditetaguses Hiinas toimuv lugu haruldasest naiskangelasest, kes sõtta minnes murrab oma rahva nägemuse naistest, täitsa progressiivselt. «Mulan» ei olnud järjekordne suhkrune Disney muinasjutt sätendavas kleidis printsessist, vaid fantaasiat ja ajalugu siduv seiklus kohmakavõitu neiust, kes esitleb end poisina, et minna väeti isa asemel Hiina eest võitlema ning tõestab naisi represseerivale keisririigile, et meessugu ei pruugigi kangem olla.

Nii otsekoheste naisi võimestavate lugude järele praegu nõudlust jagub ning sedavõrd Hiina-kesksel ajaloolisel Hollywoodi filmil on suurepärane võimalus korjata Hiinast uhke kassatulu, nii et «Mulanist» uusversiooni tootmisega astus Disney loogilise sammu. Küsimus on selles, kas värske film Yifei Liuga peaosas rahuldab «Mulani» olemasolevaid fänne ning tõmbab ligi uue põlvkonna.

Need, kes tüdrukuid julgustanud joonisfilmi mäletavad ja armastavad, tunnevad juba «Mulani» alguses ebamugavat võõristust, sest Disney läheneb loole sedapuhku realistlikumalt ja küpsemalt, nagu olekski tegemist tõestisündinud lool põhineva laiahaardelise ajaloofilmiga. See tähendab, et algses «Mulanis» fundamentaalset osa täitnud leebed laulukesed ning armas draakon Mushu, nimikangelase väike sõbrake, uusversioonist täielikult puuduvad. Võib-olla produtsendid kartsid, et kui Mulani seljas kõõlub ninakas olevus ning mõõgavõitluste vahelised pausid on sisustatud laulunumbritega, ei oska vaatajad kaaluka tagamõttega lugu hinnata.

Disney otsus läheneda inspireerivale tegelasele nii täiskasvanulikult võib paista põneva valikuna, aga 200 miljonit dollarit maksnud suurfilm ei suuda kõrvaldatud Mushule ja muusikapaladele kahjuks midagigi uuenduslikku asemele pakkuda. «Mulan» kannatab sama needuse käes, mis kummitanud kõiki eelmisi sama pealiskaudseid Disney uusversioone: see on piisavalt kallis, et kinolinal efektselt sädeleda, kuid süžee seisukohalt ei tundu uusversiooni olemasolu ära põhjendatud. Disney «Mulani» näitlejatega uusversioon mõjub hingetu tootena, mis liinitöö tulemusena ei mõista ideedesse süveneda.

Tunnistan seda raske südamega, sest «Mulan» ei kuritarvita Hiina rikkalikku kultuuri, vaid pühendub sellele kirglikult. Filmi täidavad kirevad kunstilised detailid ning eriti peenelt mõjuvad graatsilised võitlusstseenid, mis idamaiste märulite vaimus eiravad gravitatsiooni ning sisaldavad nõtkeid akrobaatilisi manöövreid. Visuaalses plaanis pakub «Mulan» seega sümpaatset vaheldust muule Hollywoodi kaubale, kuid lugu areneb nii masinlikult ja ootuspäraselt, et võhikust vaatajalgi ei teki Mulani teekonna ette aimamisega probleeme. Mind kurvastab, et seda nägusat seiklusdraamat läbivate maaliliste piltide varjus ei leidu midagi emotsionaalset ega haaravat.

Mis puudutab uusversioone laiemalt, siis süžee värskendamises ei ole tihti midagi halba, kuid «Mulani» narratiivis sisse viidud muutused filmi ei rikasta. Näiteks mõjub küsitavalt, et erinevalt joonisfilmist on Mulan seekord sünnipäraselt eriline võitleja, mis sisendab, et tema saatus on määratud. Mitte ainult pole Mulani trajektoor sellevõrra igavam, aga film ei oska müstilist energiat chi’d, millega naist õnnistatud on, loo kasuks põnevalt tööle panna - see lihtsalt eksisteerib, et Mulani oskused lahinguväljal tunduks veenvad. Temast on lihvitud ühe standardse seiklusloo täiesti veatu ja omapäratu kangelanna, kelle legendide väärilised vägiteod peaks tagama motiveerivama elamuse. Elektroonikapoes teleritelt näitamiseks on «Mulan» vähemalt piisavalt kena film.

«Mulan» 2020

Režissöör Niki Caro, osades Yifei Liu, Donnie Yen, Jet Li, Jason Scott Lee, Li Gong

Linastub alates 11. septembrist, kestus 1 tund ja 55 minutit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles