JAFF uurib paralleelseid maailmu

Kultuuritoimetus
Copy
Värske Jaapani animafilm, Yuhei Sakuragi «Seotud maailmad».
Värske Jaapani animafilm, Yuhei Sakuragi «Seotud maailmad». Foto: Filmikaader

Reedel, 2. oktoobril algab 14. Jaapani animatsiooni ja elustiili filmifestival JAFF, mille teema on seekord paralleelsed maailmad.

Kevadest saati kaks korda edasi lükatud festival toob kümne päeva jooksul Artisesse üle 20 filmi, olles juba ammu ületanud animatsioonifestivali piirid. Programmi tipphetkedeks on siiski värsked animatsioonid «Seotud maailmad», «Tema sinine taevas», «Tere, maailm!» ja «Okko võõrastemaja», mille kangelased teevad uskumatuid ajarännakuid.

Kavas on ka vaatajate armastatud «Pahupidi Patema» ning psühhedeelse animatsiooni klassika, Satoshi Koni «Paprika», mis uurib inimeste alateadvust. Vägagi liigutav lugu on «Vapper isa online», mis jutustab töökoha kaotanud isast, kes püüab taastada pojaga sidemed mängu Final Fantasy XIV virtuaalses keskkonnas.

Festivali avab 2. oktoobril Anshul Chauhani film «Vastupidi», mis pälvis 2019. aastal PÖFF-i peaauhinna. Programmi «Punane vaip» on lülitatud eelmisel aastal Veneetsia filmifestivali avanud Hirokaza Kore-eda «Tõde» ning Takeshi Miike kassahitt «Esimene armastus».

Septembris esitles JAFF Artises Jaapani režissööri Akira Kurosawa 110. sünniaastapäeva puhul tema retrospektiivi. Neile, kes ei jõudnud seanssidele, näitab festival dokfilmi «Akira Kurosawa Vene unenäod» tema filmi «Dersu Uzala» raskest võtteperioodist. Kavas on ka Kurosawa «Peidetud kindlus», mille süžee alusel kirjutas George Lucas oma legendaarse «Tähesõdade» stsenaariumi.

Programmis «Versus» kõrvutab festival traditsiooniliselt anime ja selle motiividel filmitud mängufilmi. Seekord on kavas klassikaline «Pokémon» ja Hollywoodi versioon «Pokémon: Detektiiv Pikachu».

Sake-sõpradel soovitame vaadata dokumentaalfilmi «Kampai! Sake õed» kolmest jaapanlannast, kes otsustasid hakata tegelema traditsioonilise meeste alaga – sake valmistamisega. Eelmistel sajanditel oleks nende tegevust peetud lausa pühaduseteotuseks.

Toredate üllatustena on Prantsusmaalt külas «Printsi merereis» animatsioonimeistrilt Xavier Picard'ilt ning Lõuna-Korea režissööri Kim Ki-duki «Kevad, suvi, sügis talv... ja taas kevad». Melanhoolse tooni annavad programmile filmid, mis on pühendatud Kyoto Animationi põlengus hukkunud animaatorite mälestusele.

Lähemalt festivalist siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles