Anu Samarüütli juhendamisel toimub ehete disainimise töötuba

Kultuuritoimetus
Copy
Anu Samarüütel
Anu Samarüütel Foto: Laura Kallasvee

Disaineri ja kunstniku Anu Samarüütli juhendamisel toimub 21. oktoobril algusega kell 17.30 Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis töötuba, kus osalejad kasutavad ehete disainimiseks juba olemasolevaid esemeid ja objekte. 

Kunstiajaloost on tuntud näiteks tekstiilikunstnik Anni Albers (1899–1994), kes lõi juba 1920. aastatel ehteid harilikest, kodustest esemetest: juuksenõeltest, teesõeladest, kirjaklambritest. Dadaistliku kunstniku Marcel Duchampi loomingu kaudu tuli käibele termin readymade, mis tähistab valmis esemetest kombineeritud kunstiobjekte või skulptuure. Masstoodangust, igapäevastest asjadest võib saada kunstiteos, kui kunstnik lihtsalt nii otsustab, ütles Duchamp, kelle kuulsaim teos oli pissuaar ja kes lõi skulptuure, kombineerides näiteks jalgratta ratta taburetiga.

Ka 1970. aastatel alguse saanud punkliikumine kasutas ehete ja aksessuaaride loomisel valmis esemeid. Londoni stilist Judy Blame (1960–2018) oli kuulus oma ehete ja aksessuaaride poolest, milles kohtusid ketid, nööbid, haaknõelad ja muud leitud pisiesemed.

Eesti ehtekunstis paistis valmis objektide kasutamisega silma Rein Mets. Ka noor moelooja Helen Valk-Varavin on loonud palju ehteid näiteks mänguasjadest.

Anu Samarüütel annab töötoas osalejatele lühida ülevaate Rein Metsa, Anni Albersi ja Judy Blame’i loodud ehetest ja seejärel luuakse kohapeal pakutavatest ja ise kaasa toodud materjalidest aksessuaare (nt peakate, kaelakee, pross, võtmehoidja, talisman vms), kasutades tange, rõngaid, kette jne. Loodud ehte või aksessuaari saab igaüks endale.

Töötuba sobib kõigile alates 14. eluaastast. Eelnev kunstikogemus pole vajalik. Töötuba kestab 1,5–2 tundi. Lisaks muuseumi ürituste kalendris välja pakutud ajale võib töötuba tellida gruppidele (alates 10 inimest). Kõik töövahendid ja materjalid on kohapeal olemas. Võid soovi korral kaasa võtta esemeid, mida ehete disainimisel kasutada. Töötoas osalemine maksab 35 eurot. Info ja registreerimine: haridus@etdm.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles