Béla Tarri maratonfilm linastub Sõpruses

Kultuuritoimetus
Copy
Bela Tarri "Saatana tango"
Bela Tarri "Saatana tango" Foto: Filmikaader

Kinos Sõprus näidatakse sel laupäeval, 17. oktoobril Ungari režissööri Béla Tarri meistriteost «Saatana tango» (Sátántangó, 1994).

Mustvalge ja ülipikkade kaadritega ülesvõetud film kestab 439 minutit ehk üle seitsme tunni. «See ongi õige pikkus. Olen teinud ka viieminutilise filmi, mis oli samuti ­üsna sügava sisuga ja võimas. Kui usun, et midagi peab kestma seitse tundi, siis ta ka on seitse tundi. Rääkisime enne kirjandusest - näiteks haiku on lühike luuletus, vaid paar värssi, kui aga lugeda Lev Tolstoi «Sõda ja rahu», on see hoopis aeganõudvam tegevus. Milles siis küsimus?» ütles režissöör 2008. aasta Tõnu Karjatsele antud intervjuus (ilmus Eesti Ekspressis).

László Krasznahorkai raamatu põhjal valminud Tarri magnum opuse peategelased elavad külaühiskonnas, mis on end välja lülitanud igasugusest kasulikust põllumajanduslikust tootmisest. Kadunud on väärtused, mis annaksid elule mõtte. Kõik on lahustunud ajas, aastaaegade perioodilises vaheldumises, kuni tasapisi hakkavad ka nemad muutuma osaks kaduvikust. Kõikelõhkuvat hüljatuse tunnet rikub ainumas soov põgeneda. Igaüks sepitseb oma plaani, loomulikult sellega teiste huve kahjustades. Hellitatakse end mõttega, et üksteist paljaks röövides, nahka üle kõrvade tõmmates leiab lahenduse ja väljapääsu iseenda tulevikule. Lõplikku eneseusu puuduse märgina lüüakse kahtlema ka neis plaanides, mis jäävadki täitmata. Tegelikult oodatakse Messiast, kes juhataks nad välja närusest argipäevast, päästaks uputavaist vihmavalinguist ja mudalaviinidest, kes lunastaks patud.

Filmi näitamist toetab Ungari Kultuuri Instituut. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles