Avatakse fotograaf Vincent Tremeau näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Vincent Tremeau fotonäitus
«Kui ma ükskord suureks saan»
Vincent Tremeau fotonäitus «Kui ma ükskord suureks saan» Foto: Vincent Tremeau

Juhan Kuusi Dokfoto Keskuses avatakse 15. oktoobril auhinnatud prantsuse fotograafi Vincent Tremeau kõikjal maailmas eksponeeritud fotonäitus «Kui ma ükskord suureks saan», mis räägib laste vaprusest, loovusest, haavatavusest ja hariduse tähtsusest kriisikolletes. 

«Kelleks sa suurena saada tahad?» Sellest on nüüd kuus aastat, kui kriisikoldeid jäädvustav fotograaf Vincent Tremeau hakkas seda küsimust esitama lastele kõikjal, kuhu töö ta viis.

Kesk-Aafrika Vabariigis kohtus Vincent tulevaste teemandiotsijatega, piloodiga ja poepidajatega. Malis ja Nigeris ajakirjanike, õdede ja farmeritega. Kongos olid ligi pooled poisid riietunud sõduriks. Igal maal leidus õpetajaid. Iraagis oli meremees, kes polnud kunagi merd näinud.

Näitusel kujutatud lapsed on vanuses 6–18 ning näitavad käepäraste kostüümide ja vahendite abil, kelleks nad soovivad suureks saades hakata. Iga lapse tulevikunägemusse süüvimine annab meile ainulaadse pilgu nende praegustele elutingimustele ja katsumustele.

Näituse ühe kuraatori Kristel Lauri sõnul toovad pildid selgelt välja, kui oluline on humanitaarkriisides poiste ja tüdrukute jaoks haridus. «Selle näitusega saame tuua publikuni lapsed, keda konfliktipiirkondades toimuv otseselt mõjutab. Sageli näeme meedias pilte purustustest, rahutustest, sõduritest, enamasti täiskasvanutest. Kõige traagilisemalt puudutavad need konfliktid aga just lapsi, nende lapsepõlve ja unistusi. Millisena need lapsed näevad tulevikku, millest nad unistavad ning millist elu võimalikuks peavad näebki näitusel,» sõnas Laur.

Sel sügisel tähistame 75 aasta möödumist Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni loomisest, mis on seni maailma ambitsioonikaim rahuprojekt. Välisminister Urmas Reinsalu sõnul on see just sobiv hetk, et pidada aru ja tunnustada inimesi, kes näevad vaeva parema tuleviku nimel.

«Kogu maailmas teevad rahvusvaheliste organisatsioonide humanitaartöötajad, vabaühenduste töötajad ja diplomaadid iga päev kõik endast oleneva, et päästa rohkem inimelusid ja pakkuda paremat kaitset kriisidesse sattunud lastele. Arengukoostöö ja humanitaarabi on Eesti välispoliitika lahutamatu osa. Ka ÜRO Julgeolekunõukogu valitud liikmena on üheks meie prioriteediks laste kaitsmine konfliktides,» ütles Reinsalu. 

Näituse avavad välisminister Urmas Reinsalu, ÜRO humanitaarküsimuste peasekretär ja hädaabi koordinaator Mark Lowcock (video vahendusel), fotograaf Vincent Tremeau ja üks näituse kuraatoritest Kristel Aimee Laur.

Näitus sündis koostöös välisministeeriumiga ÜRO 75. aastapäeva puhul, selle kuraatorid on Kristel Laur ja Liisa Kivimäe ning see jääb avatuks 22. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles