Laupäeval esietendub Vanemuises ballett «Tilda ja tolmuingel»

Kultuuritoimetus
Copy
Andrus Kivirähk koos tolmuinglitega.
Andrus Kivirähk koos tolmuinglitega. Foto: Maris Savik

Sel laupäeval, 24. oktoobril kell 18 esietendub Vanemuise väikeses majas Andrus Kivirähki samanimelise raamatu põhjal valminud lasteballett «Tilda ja tolmuingel». Üheksa-aastase Tilda ja tema tolmust koosneva sõbra seiklused koos raamatule loodud Takinada imeilusate illustratsioonidega on saanud lasteballetiks, millele on muusika kirjutanud Vaiko Eplik.

Tilda isa on surnud ja emal pole aega ega tahtmistki lustakaid ja rõõmsaid asju teha. Nii sünnibki pööningutolmust maagiline olend, kes lendab sisse Tilda aknast. Vahel lihtsalt juhtub, et me unustame muretsedes tähtsaid asju, selliseid, mida igal juhul mäletama peaks. Tolm ja väikesed tolmuinglid on aga alati olemas olnud ja mäletavad kõike!

Kulgevad sündmused on kohati jaburad, naljakad, kurvad, sentimentaalsed, aga alati on seal murdepunkt, kus me näeme tegelaste sisemist avanemist, unustusse vajunud mälestuse (oma mina) leidmist.

Lavastaja-koreograaf Mare Tommingas: «Irina Šabarova illustratsioonid raamatule ja Kivirähki värvikas tekst annavad lavastusmeeskonnale võimaluse lahenduste otsinguil avada mitmeid uksi. On ka uksi, mille taga meie endi mälestused luku taga on olnud ja nüüd lavastamise käigus sealt välja tahavad tulla… Ja Vaiko Eplik näiteks avastab tantsumaailmale muusika loomisel tihti üllatavaid ja ootamatuid asju ning Taavi Varmi fantaasiarikkad videoinstallatsioonid annavad lavastusele oma lisaväärtuse.»

Alusteose autor on Andrus Kivirähk, lavastaja-koreograaf, libreto ja lavakujunduse idee autor Mare Tommingas, helilooja ja heliefektide autor Vaiko Eplik, lava- ja kostüümikunstnik Takinada, videograafik-animaator Taavi Varm, valguskunstnik Priidu Adlas. Osades: Miina Eliise Luts või Jette Pruulmann, Gerardo Avelar või Gus Upchurch, Vanemuise balletiartistid ning Vanemuise Tantsu- ja Balletikooli õpilased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles