Voces Tallinn annab kolm kontserti Sergei Rahmaninovi suurteosega

Kultuuritoimetus
Copy
Kammerkoor Voces Musicales
Kammerkoor Voces Musicales Foto: Mait Jüriado

Kammerkoor Voces Tallinn annab kolm hingedeaja kontserti Sergei Rahmaninovi suurteosega «Koguöine jumalateenistus». Teost loetakse helilooja Sergei Rahmaninovi üheks kõige suuremaks meistritööks ning ühtlasi Vene õigeusu kiriku muusika üheks kõige suuremaks saavutuseks. Kontserdid toimuvad 23. oktoobril Pärnu Eliisabeti kirikus, 25. oktoobril Tallinna Jaani kirikus ning 1. Novembril Tartu Jaani kiriks.

Teos on komponeeritud 1915. aasta talvel a cappella kooriteosena. Kolmandik sellest on helilooja originaallooming, ülejäänud teoses on Rahmaninov kasutanud õigeusu kiriku erinevate traditsioonidega kirikulaule. Teoses on kolme jumalateenistuse tekstid, mis roomakatoliku kirikus on tuntud kui «Õhtupalved», «Hommikupalved» ja «Esimene tund». Eesti kooride kontsertidel on sageli kuulda teose kuuendat osa «Oh Jumalasünnitaja Neitsi», Rahmaninovi enda lemmikuks oli aga teose viies osa, kus ta on kasutanud vene sakraalmuusikale omast erakordselt madalat bassirühma.

Kontserdil tuleb «Koguöine jumalateenistus» esita­misele tervikettekandena koos erakordselt madala­te bassiosadega. Esitavad Triin Ella (alt), Indrek Jurtšenko (tenor),  Zigmārs Grasis (basso profun­do), kammerkoor Voces Tallinn, dirigendid Risto Joost ja Mai Simson.

Kammerkoori Voces Tallinn, asutatud 1999, repertuaar hõlmab kogu lääne muusikalugu – ulatudes vanamuusikast (Tallis, Victoria, Palestrina) nüüdisheliloojate uudisteosteni (Holten, Tulev, Tulve, Seppar, Steiner, Krigul) – ja sisaldab suurt osa maailma koorimuusika klassikast. Voces Tallinn võtab vastu keerulisi väljakutseid klassikalise koorimuusika valdkonnas, väga tähtsal kohal on vokaalsuurvormide esitamine. Koor teeb koostööd rahvusvaheliste solistide ja dirigentidega ning on pälvinud Eesti Aasta Koorimuusika Plaadi 2019 auhinna ning 2015. aastal Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia kõrgetasemeliste kontsertide korraldamise eest. Koori kunstiline nõustaja on Risto Joost ja koormeister Mai Simson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles