Vabariigi Pillimehe tiitlit asub püüdma kaheksateist muusikut

Kultuuritoimetus
Copy
Vabariigi Pillimees 2018 Juhan Uppin oma kandlega.
Vabariigi Pillimees 2018 Juhan Uppin oma kandlega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ajaloo teise Vabariigi Pillimehe tiitli võitmiseks on end üles andnud kaheksateist soolopillimeest üle Eesti. Tiitlile kandideerijate hulgast leiab nii pärimusmuusika maastikul tuntud tegijaid kui külapidudel rahva hullutajaid. Nii mõnigi osaleja tuleb väärtuslikku tiitlit püüdma mitme instrumendiga. Vabariigi Pillimees 2020 valitakse välja Viljandis, Pärimusmuusika Aidas 6. novembril.

Konkursist osavõtjatel tuleb esitada 9-minutiline eesti pärimusmuusikast koosnev kava. Lubatud on ka omalooming, mis loodud eesti traditsioonilises stiilis ja arvestab traditsioonilist esteetikat ja esitusviisi. Kontsertvõistlust hindab ja finalistid valib samal päeval toimuvast eelvoorust välja žürii koosseisus Celia Roose, Cätlin Mägi, Juhan Uppin, Heino Tartes, Aivar Arrak, Tarmo Noormaa. Tiitli võitja selgub aga samal õhtul Viljandi Pärimusmuusika Aidas toimuval finaalkontserdil publikuhääletusena. Vabariigi Pillimees 2020 tiitli ja hõbemärgi annab võitjale üle Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid.

Vabariigi Pillimehe konkursi idee autor ja ellukutsuja Ando Kivibergi sõnul on antud konkursi näol tegemist pärimusmuusika valdkonnas ühe tähtsündmusega sel aastal. «Peame seda väga oluliseks. Vähemalt sama oluliseks kui suvist pärimusmuusika festivali või etnomuusika aastaauhindade Etnokulpide valimist,» ütleb Kiviberg ja lisab: «Vabariigi Pillimehe valimine on lausa nii oluline, et korraldame seesugust konkurssi ainult üle aasta. Selleks, et valitud pillimehel oleks aega särada, kontserte anda ning oma karisma ja meistrliku pillikäsitlusega üle Eesti südameid võita.»

Esimese Vabariigi Pillimehe tiitli 2018. aastal võitnud Juhan Uppin räägib, et kaks aastat tiitlikandjana on lisanud kaalu tema kui soolopillimehe tegemistele ja esinemistele. «Vabariigi Pillimees on väärtuslik tiitel, mis üksikpillimängijaid kvaliteedimärgina iseloomustab,» lisab Uppin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles