NO99 peatas Rahvusarhiivis lavastuste näitamise

Copy
Sakala 3 teatrimaja, mis oli koduks teatrile NO99. 
Sakala 3 teatrimaja, mis oli koduks teatrile NO99. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Teisipäeval andis Postimees teada, et Rahvusarhiivis on võimalik vaadata NO99 lavastusi. Kuid päev hiljem selgus, et lingid enam ei avane. 

Järelpärimise peale teatas Rahuvusarhiiv, et peale uudise avalikuks saamist avas NO99 uuesti lavastuste salvestuste juurdepääsupiirangu teema.

«Hetkel käivad nendega läbirääkimisel. Niipea kui kokkulepe on saavutatud, püüame võimaluste piires juurdepääsu taastada. Täpsustavate küsimustega soovitame pöörduda NO99 poole. Rahvusarhiiv tuli hetkel vastu nendepoolsele soovile,» selgitas Liisi Taimre. 

NO99 teatri asutaja ja endine juht Tiit Ojasoo ütles Postimehele, et trupp polnud teadlik, et rahvusarhiiv avalikustab kõik lavastused. «Ma ei usu, et kellelgi oli halbu kavatsusi. Järgmine nädal saame kõik kokku ja räägime, hetkel oli infomüra,» selgitas Ojasoo. 

Tegevuse lõpetanud teater NO99 andis mullu suvel Rahvusarhiivi filmiarhiivile üle oma materjalid. 14 tegutsemisaasta jooksul esietendus NO99s lavastuste, suurprojektide ja aktsioonide näol täpselt 100 kunstiteost. Eesti ühiskonda korduvalt raputanud teatrist jäi maha 60 terabaidist ehk enam kui miljonist failist koosnev kogu, mille hulka kuuluvad video-, foto-, heli- jm failid.

27. oktoobril andis Rahvusarhiiv teada, et pärast põhjalikku korrastustööd ja tehnilist kontrolli on Rahvusarhiivi filmide infosüsteemis FIS nähtavad pea kõik NO99 lavastuste salvestused ning kaasunud materjalid, kokku 216 kirjet. Samal päeval tähistati ka UNESCO rahvusvahelist audiovisuaalpärandi päeva. Just selle päeva ning ning Eesti digikultuuriaasta tähistamiseks tõsteti Rahvusarhiivi ajaveebis esile teater NO99 27 silmapaistvama lavastuse salvestust. 

Teatrisõprade õnn jäi aga üürikeseks, sest 24 tundi hiljem palusid teatri esindajad lavastuse näitamise peatada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles