Selgusid 2020. aasta Konrad Mäe preemia kandidaadid

Kultuuritoimetus
Copy
Konrad Mägi.
Konrad Mägi. Foto: Ove Maidla

Konrad Mäe nimelist medalit ja rahalist preemiat, mille väärtus on 3200 eurot, annavad välja Eesti Kunstnike Liit, Eesti Maalikunstnike Liit ja Eesti Kultuurkapitali kujutava- ja rakenduskunsti sihtkapital. Alates 1979. aastast välja antava preemia kandidaatideks on tänavu Eesti kunstiinstitutsioonide poolt esitatud Mauri Gross, Mirjam Hinn, Mihkel Ilus, Ando Keskküla ja Anders Härm, Kaarel Kurismaa ja Mari Kurismaa, Mara Ljutjuk, Mall Paris, Juss Piho, Jane Remm, Tiina Tammetalu, Helle Vahersalu.

Preemia žüriisse kuuluvad Jaan Elken ja Tiiu Rebane Eesti Maalikunstnike Liidust, Anne Parmasto ja Mari Vallikivi Eesti Kultuurkapitalist, Vano Allsalu ja Elin Kard Eesti Kunstnike Liidust. Konrad Mäe nimelise medali ja preemia pidulik üleandmine toimub 3. novembril 2020 kell 18.00 Tallinna Kunstihoones. Laureaadi nimi avalikustatakse 2. novembri pealelõunal.

Konrad Mäe nimelist medalit ja preemiat annavad Eesti Kunstnike Liit, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Maalikunstnike Liit alates 1979. aastast, meenutades sellega Konrad Mäe sünnipäeva 1. novembril ja Mäe olulisust siinse maalikunsti arengus. Preemia antakse maalikunsti teose, teoste seeria, näituse või kunstiprojekti eest, mis on oluliselt rikastanud eesti maalikunsti ning olnud avalikult eksponeeritud ajavahemikul väljaandmisele eelneva aasta 1. novembrist kuni väljaandmise aasta 1. novembrini. Konrad Mäe preemia määramise eeltingimuseks ei saa olla teose või loomingu seostatavus mingi kunstivoolu, stiililise kontseptsiooni või tehnilise menetlusega, samuti traditsionaalsuse või novaatorluse tunnuste olemasoluga. Preemia määramine kunstnikule on ühekordne. Preemiaga kaasneva medali autor on metallikunstnik Enn Johannes.

Alates 1979. aastast on preemia pälvinud paljud silmapaistvad Eesti maalikunstnikud: Olga Terri, Tõnis Saadoja, Lembit Sarapuu, Alice Kask, Kaido Ole, Enn Põldroos, Sirja-Liisa Eelma, Toomas Vint, Merike Estna, Peeter Mudist, Kristi Kongi, Jaan Toomik, Lembit Saarts, Tiit Pääsuke, Valeri Vinogradov, Aili Vint, Olev Subbi, Sirje Runge, Jüri Arrak, Peeter Allik, Urmas Pedanik, Lola Liivat, Andres Tolts, Uno Roosvalt, Laurentsius & A.D., Erki Kasemets, August Künnapu ja paljud teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles