Rahvusooper Estonia poistekoor ja orkester esitavad Fauré’ reekviemi

Kultuuritoimetus
Copy
Estonia poistekoor Hirvo Surva juhatusel esinemas Presidendilossi Roosiaias.
Estonia poistekoor Hirvo Surva juhatusel esinemas Presidendilossi Roosiaias. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Pühapäeval, 1. novembril annavad Rahvusooper Estonia poistekoor ja orkester Tallinna Jaani kirikus hingedepäeva kontserdi, kus tuleb ettekandele Fauré reekviem d-moll op. 48. Solistidena astuvad üles Cedric Sebastien Mäeväli (Rahvusooper Estonia poistekoor) ja Raiko Raalik (bass). Dirigeerib Hirvo Surva. Kontsert on ühtlasi kummarduseks rahvusooperi poistekoori lähenevale 50 aasta juubelile.

19. sajandi lõpus kirjutatud teos on Gabriel Fauré loomingu hulgas üks tuntumaid. On arvatud, et ta pühendas selle oma 1880. aastatel igavikku lahkunud vanematele. Tegemist on kõla poolest väga helge teosega ning tänu selles väljenduvale õrnusele on seda nimetatud suisa hällilauluks kaduvusele. Reekviem pälvis varakult ka paljude teiste heliloojate tunnustuse, nt Camille Saint-Saëns nimetab selle helikeelt otsesõnu jumalikuks. Jumalakauge Fauré ise on aga öelnud, et tema reekviem väljendab lihtsalt inimlikku usku igavese rahusadama olemasolusse.

Rahvusooper Estonia poistekoor alustas tegevust 1971. aastal dirigent Venno Laulu eestvedamisel, liginedes seega täna oma 50 aasta juubelile. Alates 1997. aastast kuulub koor Rahvusooper Estonia koosseisu. 2001. aastast võttis koori kunstilise juhi ja peadirigendi ameti Venno Laulult üle Hirvo Surva. Täna töötab Rahvusooper Estonia poistekoor kooristuudiona, millel on kolm koosseisu ja kus vokaalkunsti omandab kokku üle 150 andeka noore laulja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles