Peipsiveeres tähistatakse Mari Vallisoo 70. sünniaastapäeva

Kultuuritoimetus
Copy
Mari Vallisoo aastal 2012.
Mari Vallisoo aastal 2012. Foto: Margus Ansu

Poetess Mari Vallisoo 70. sünniaastapäeva tähistatakse Peipsiveeres 14. novembril näituse ja kontserdiga.

20. sajandi viimase veerandi üks omapärasemaid luuletajaid Mari Vallisoo (1950–2013) sündis 12. novembril Peipsi ääres Sassukvere külas. Vallisoo luulekeel on kordumatu, juba esimestes kogudes on välja kujunenud talle iseloomulik hääl ja teemadering. Tema luuletunnetust on Tiia Toomet iseloomustatud absoluutse luulekuulmisena. Vallisoo on kahel korral pälvinud Liivi luuleauhinna ning erinevaid kultuuripreemiaid, sh aastal 2012 Eesti Vabariigi kultuuripreemia.

Laupäeval, 14. novembril kell 12 avatakse Liivi Muuseumis Alatskivil näitus «Siältpuult suadetud». Näitus tutvustab Vallisoo loomingu keskseid teemasid nagu müüt, aeg, naine, kodu. Avalikkuse tähelepanu vältinud Vallisoo loomingu kaudu on avatud ka mõningaid eluloolisi seoseid ning välja pandud isiklikke fotosid, dokumente ja esemeid. Lisaks saab näha Vallisoo enda loodud käsitööesemeid, mis annavad luulemaailmale lisadimensiooni. Märkimisväärne osa Vallisoo luulest on Kodavere murrakus, sestap on näituse pealkirigi kodaverekeelne.

Näituse avamisele järgneb küünalde süütamine luuletaja haual Kodavere kalmistul ning kontsert «Viimäne vihim» laulude ja luulega Pala kultuurimajas. Vallisoost kõnelevad kirjandusteadlane Mart Velsker, õde Ann Kilk, tütar Tuuli Vallisoo jt. Laulavad Andrus Hämäläinen, Merle Müür, Merike Jaanisk jt. Luulet loevad Kadi Kivilo, Leili Lind, Mari Niitra, Imre Nõmm, Mare Nõmm, Linda Olmaru, Helgi Vaga, Ergo-Hart Västrik jt. Näitust ja kontserti toetab kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles