Galerii27-s võib näha huvitavaid loomingulisi dialooge

Kultuuritoimetus
Copy
Sergio Bustamante "Leopard Equilibrist" papjeemašee
Sergio Bustamante "Leopard Equilibrist" papjeemašee Foto: Galerii27

Galerii27-s (Toompuiestee 27, Tallinn) on avatud erakollektsioonil põhinev näitus kunsti- ja kultuuriloolistest objektidest läbi ajaloo ja üle maailma, mida võib pidada omamoodi kurioosumite kabinetiks ja ainukeseks omataoliseks Eestis. 20. novembril oksjoniga lõppev näitus pakub värvikat vaheldust kohalikule kunstiklassikale, kombineerides seda eksootikaga mitmelt mandrilt ning lubades piiluda sisse kirgliku ja reisihimulise kollektsionääri tagatuppa.

Näiteks on dialoogis Malle Leis ja prantsuse päritolu USA kunstnik Niki de Saint Phalle, keda tuntakse 20. sajandi ühe olulisema feministliku autorina; Eduard Wiiralti poisiportree kõrvuti installatiivse skulptuuriga tuletab aga meelde graafikameistri enesegi huvi eksootiliste paikade ja tüpaažide vastu. Epp-Maria Kokamägi suurima, üle kolme meetri laiuse meremaali ning Jaak Arro puitreljeefiga sobituvad omakorda traagilise elukäigu ja julge värvikasutusega iseõppinud Hispaania kunstnik Manuel Munoz Ruiz, Mehhiko skulptor Sergio Bustamante, kes on tuntud sürreaalsete loomade ja humanoidsete olendite kujutamise poolest, ning tema Soome ametikaaslane Mauri Pöyliö, kes käesoleval näitusel esineb karjala kasest tahutud mööblikomplektiga. 

Näitus viib ka mitme sajandi tagusele Inglismaale, kust pärinevad sealsete meistrite eeskujul valminud õlimaalid ja gobelään. Hiinast on pärit portselanist taldrikud ja vaasid, aga ka ajaloolised tagurpidiklaasi tehnikas tööd, mida hinnati kõrgelt nii kohalikus keiserlikus õukonnas kui Euroopa aristokraatide seas, ning keisrit ennast kujutavad portreed papüürusel, mis pakuvad oma sümbolitega rohkesti uurimistööd. Samuti saab näitusel reisida erinevatesse linnadesse ja loodusmaastikele. Vaade kodusesse taluhoovi pärineb näiteks Nikolai Kormašovilt, keda sidus kollektsionääriga lisaks kunstiarmastusele ka isiklik suhe ja sõprus. Vanast Šablõkinite vürstisuguvõsast ja tuntud Ziminite kaupmehedünastiast pärit Andrei Muntjan toob näitusesaali keskaegset ja lossilikku atmosfääri ning kõrgelt hinnatud kunsti- ja looduskaitsjatunnustustega Friedensreich Hundertwasser fantaasiaküllast arhitektuuri.

Lisaks on näitusel esindatud Evald Okas, René Kari, Hillar Jaanus, Lea Sonn, Alyozas Stasiulevicius, Eugenius Litvinas, Juris Bindemanis, Rudolf Mirer, Josif Bergner, Philippe Augé.

Näitust saab külastada 16.–20. novembril kell 13–15 aadressil Toompuiestee 27 (Meriton Hotell Tallinn 1. korrusel, eraldi sissepääsuga tänavalt) ning enne seda eelneval kokkuleppel galeriiga. Näituse külastamine on tasuta, töödega saab tutvuda ka jooksvalt täienevas veebialbumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles