Esilinastub Tartus ja Tartumaal filmitud koostööfilm «Erna on sõjas»

Kultuuritoimetus
Copy
Taani-Eesti-Belgia mängufilmi «Erna on sõjas».
Taani-Eesti-Belgia mängufilmi «Erna on sõjas». Foto: Kaader filmist

21. novembril kell 19 on Tartu PÖFFil Taani-Eesti-Belgia mängufilmi «Erna on sõjas» Tartu esilinastus. Publiku suure huvi tõttu on samal päeval Athena kinos kell 15.30 lisaseanss ning enne seda kell 14 ootab Tartu Linnamuuseum kõiki huvilisi Esimese maailmasõja teemalisele jalutuskäigule Tartu kesklinnas. Rahvusvaheline esilinastus on 20. novembril Tallinnas Coca-Cola Plaza kinos. Film kandideerib PÖFFi võistlusprogrammis peaauhinnale.

«Erna on sõjas» võeti üles eelmise aasta augustis ja septembris Tartu Filmifondi toel suures osas Tartus ja Tartumaal. Lõviosa filmist on filmitud Tartus Eesti Ajalooarhiivi hoones, filmistuudioks kohandatud Kammivabrikus ning Kindralimäel. Filmi helilooja on tartlane Mihkel Zilmer, filmivõtetega oli seotud veel suur hulk tartlasi, nende seas näiteks kostüümkunstnik Pille Küngas ja näitlejana Aksel Ojari.

"Erna At War" trailer from NAFTA on Vimeo.

Tartu Loomemajanduskeskuse ja Tartu Filmifondi juht Kristiina Reidolv: «Meil on väga hea meel, et «Erna on sõjas» rahvusvaheline esilinastus toimub just Pimedate Ööde Filmifestivali põhivõistlusprogrammis. Tartu Filmifondi jaoks on «Erna on sõjas» esimene välisproduktsioon, mistõttu hoiame kindlasti pöialt filmi rahvusvahelisele edule. Pärast «Erna on sõjas» filmimist Tartus on rahvusvahelised filmikompaniid hakanud tundma üha suuremat huvi Tartu Filmifondi vastu, et oma filmidega Tartusse ja Tartumaale tulla. Välisproduktsioonid aitavad tõsta nii kohalike filmivaldkonna professionaalide taset kui elavdada piirkondlikku majandust.»

Sõjadraama «Erna on sõjas» ühelt poolt dramaatiline, ülev ja läbinisti inimlik lugu erakordselt tugevatest naistest ning naise ja ema moraalsest vastutusest ning sitkusest kriitilistes olukordades. Samas on filmis ka paras annus groteski ja huumorit, mis aitab leevendada sõjatemaatikaga seonduvat absurdi ja koletuslikkust. Filmi tegevustik algab aastal 1918, Taanis, Lõuna-Jüütimaal. «Erna on sõjas» on lugu kahest alistamatust ja visast karakterist – üksikemast Ernast ning tema hilisteismelisest pojast Kallest ning nende teekonnast rinde eesliinil Esimese maailmasõja viimasel aastal.

Filmi režissöör Henrik Ruben Genz Henrik (sünd.1959) on taani filmilavastaja ning stsenarist. Genz lõpetas Taani Riikliku Kõrgema Filmikooli 1995 aastal. Esimene tunnustus tuli 1999. aastal, mil lühifilm «Vend, mu vend» võitis Berliini Filmifestivalil Kristallkaru ning sai ka Filmiakadeemia Oscari nominatsiooni lühifilmide kategoorias. 2009. aastal pärjati Genz ühe taani olulisema noortele filmitegijatele suunatud tunnustusega, milleks oli Carl Theodor Dreyeri auhind.

Filmi kunstnikuks on Jette Lehmann, kes on olnud Lars von Trieri filmi «Melanhoolia» kunstnik ning sai selle eest Euroopa Filmiauhinna kunstnikupreemia 2011. aastal. Filmi peaosatäitjaks on üks taani kuulsamaid näitlejannasid Trine Dyrholm, kes on ka  laulja ja laulukirjutaja. 14 aastaselt võitis ta taani lauluvõistlusel Dansk Melodi Grand Prix ja neli aastat hiljem filmidebüüdi eest filmis «Kevadine üleujutus» parima naisnäitleja preemia. Sellest alates on ta mänginud neljakümne üheksas mängufilmis ja teda peetakse oma põlvkonna üheks silmapaistvamaks näitlejannaks. Eest televisioonis ja filmilevis on võimalik olnud näha Trine Dyrholmiga peaosas filme «Kommuun», «Nico» ja «Kuninglik afäär».

Meespeategelast mängib taani näitleja Ulrich Thomsen, kelle roll Vinterbergi «Festenis» tegi ta kuulsaks väljaspool Taanit, nii et on osalenud James Bondi filmis «The World Is Not Enough» ja «Killing Me Softly». Koos Trine Dyrholmiga on ta olnud ka filmi «Kommuun» peaosades.

Film «Erna on sõjas» sünnib Taani, Belgia ja Eesti koostööna. Taani tootja Nimbus Films'i peaprodutsendid on Brigitte Hald ja Nynne Selin Eidnes. Kaastootjateks on Nafta Films Eestist, produtsent Esko Rips ja Entre Chien & Loup Belgiast, produtsent Sébastian Delloye.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles