Maailmamainega eesti muusikuteduo astub kodupubliku ette

Kultuuritoimetus
Copy
Kristjan Randalu ja Martin Kuuskmann.
Kristjan Randalu ja Martin Kuuskmann. Foto: Kaupo Kikkas

Sel nädalalõpul näeb Eesti kontserdilavadel rahvusvahelise haardega Grammy nominentidest muusikuid, tipp-pianist Kristjan Randalu ja fagotivirtuoos Martin Kuuskmanni. Eesti Kontserdi sarja «Jazzical» raames kõlab Schuberti vokaaltsükkel «Talvine teekond» D911 Kristjan Randalu uusseades 19. novembril Pärnu kontserdimaja kammersaalis, 20. novembril Tartu Vanemuise kontserdimajas ja 21. novembril Tallinnas Estonia kontserdisaalis. Kontsert on ühes osas, ilma vaheajata.

Kristjan Randalu lausub, et Schuberti laulutsükli „Talvine teekond“ kava ettepaneku tegi talle USAs elav ja tegutsev Martin Kuuskmann, kellega tunnevad teineteist juba 1980ndatest Tallinna Muusikakeskkooli päevilt. Muusikas kohtusid interpreedid alles paarkümmend aastat hiljem New Yorgis, mil mängisid koos mitmes Kristjan Järvi Absolute Ensemble’i projektis ning selle järgnes duoplaat „Nonstop“ (2010 ERP).

„Schuberti muusika oli mul juba pikemat aega mõttes olnud ja Martini impulss viis selle nüüdseks uue tervikuni. Need laulud on mind aastaid saatnud ja nende uus instrumentaalne esitus väljendub džässmuusika helikeeles, see on vahetu, individuaalne, mitte tingimata normidele vastavalt lihvitud, peegeldades meid ümbritsevat nüüd ja selles hetkes, kuhu ma oma muusikaga parajasti jõudnud olen.,“ räägib Randalu. „On siis tulemuseks klassika või džäss? Algmaterjal on selgelt klassikaline, teoste uus helikeel on aga originaalist eemale nihkunud ning pianistina naudin vabadust seda materjali kujundada,“ jätab ta vastuse õhku.

Kristjan Randalu tunnustuste nimekirja kuulub 2006. aasta Grammy nominatsioon ning 2007. aasta Baden Wuerttembergi jazziauhind. 2011. aastal pälvis Randalu Elioni jazziauhinna ning 2012. aastal pärjati Kristjan Randalu ja Vaiko Eplik albumiga „Kooskõla“ Eesti Muusikaauhinna galal aasta jazzalbumi kategoorias. Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital tunnustas Kristjan Randalu aastapreemiaga 2014. aastal ning 2018. aastal tunnustas Eesti Jazzliit teda aasta jazzihelilooja auhinnaga. 2020. aastal pälvis Randalu riikliku kultuuripreemia.

Eestis sündinud Grammy nominendist fagotivirtuoosi Martin Kuuskmanni karismaatilised ja mõjusad etteasted maailma kontserdilavadel on teinud temast ühe kaasaja juhtivatest sooloesinejatest. Ta tegutseb aktiivselt õppejõuna ning on fagoti eriala professor Denveri Ülikooli Lamonti Muusikakoolis. Ta on õpetanud Manhattani Muusikakoolis New Yorgis ning viib sageli läbi meistriklasse eri riikides üle maailma. 2007. aastal esitati Kuuskmann David Chesky fagotikontserdi salvestusega Grammy nominendiks.

Eesti Kontsert palub järgida lihtsaid hügieenireegleid, mis võimaldab meil kontserttegevusega jätkata: kontserdile tulles kanda kindlasti maski, desinfitseerida käsi, hoida publikualal distantsi, laadida oma telefoni HOIA-rakendus ja hoida telefon kontserdi ajal hääletul režiimil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles