Erkki-Sven Tüüri plaat sai Prantsusmaal maineka auhinna (1)

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
40 aastat kestnud sõprust pühitsevad Erkki-Sven Tüür ja Paavo Järvi koostöös valminud plaadiga «Mythos».
40 aastat kestnud sõprust pühitsevad Erkki-Sven Tüür ja Paavo Järvi koostöös valminud plaadiga «Mythos». Foto: Kaupo Kikkas/ Plaadifirma Alpha Classics

Erkki-Sven Tüüri autoriplaat «Mythos» pälvis Prantsusmaa mainekaima klassikaplaadiauhinna Diapason d'Or kaasaegse muusika kategoorias. Firmalt Alpha Classics ilmunud plaadil musitseerib Eesti Festivalirokester Paavo Järvi juhatusel.

CD arvustuses kirjutas ajakiri Diapason: « ... Nende tormiliste freskodega kinnitab eestlane Erkki-Sven Tüür oma kohta Põhjamaade suurte sümfonistide hulgas ... Paavo Järvi ja tema ülimalt täpne ning pühendunud Eesti Festivaliorkester toovad esile selle suure sümfoonia, mis on nii narratiivne kui ka abstraktne, lugematuid tahke.»

Kõrge tunnustuse saanud plaadil kõlab Tüüri viimaste aastate silmapaistvaid teoseid – 9. sümfoonia «Mythos», mis on esiettekande ülesvõte 2018. aasta jaanuarist, ja sümfooniline suurvorm «Külva tuult…» («Sow the wind…»), Bambergi sümfoonikute tellimusel löövaks lisapalaks kirjutatud «Tormiloits» («Incantation of Tempest») seob need kaks sümfoonilist teost kokku.

«Mythos».
«Mythos». Foto: Plaat/Kaupo Kikkas

«Külva tuult…» aluseks on sõnad piiblist prohvet Hoosea raamatust «Nad külvavad tuult ja lõikavad tormi…», lähteideedena mainib Tüür klimaatilisi muutusi, rahvaste rände ja äärmuslike liikumiste kasvu – pöördumatuid protsesse, mis on läbimõtlematu inimtegevuse tagajärg. Muusikas väljendub see nii, et väikestest detailidest kasvavad ennustamatud arengud ja dramaatilised mustrid.

9. sümfoonia «Mythos» valmis Eesti saja aasta juubeliks ja on pühendatud Paavo Järvile. Muusikateadlane Kerri Kotta on sümfooniat kommenteerinud kui loomislugu ja öelnud: «Kui selles nähagi Beethoveni 9. sümfoonia parafraasi, siis ainult tingimusel, et see tõukub mingis mõttes samadelt alustelt. Kõiges muus liigub see vastupidises suunas, olles pigem hoiatus inimkonda ees ootavast võimalikust kollapsist kui rõõmusõnum. Eelkõige näib sümfoonia püstitavat küsimuse vastutusest.»

Paavo Järvi tunnistab, et ei juhtu sageli, et kohe esiettekande variant plaadile jõuab. Ka 9. sümfoonia esimese ettekande ajal polnud plaanis seda Tüüri teost niipea plaadistada. «Aga siis kuulasime salvestust ja seal oli sees väga hea elav energia. Otsisime sinna teist lugu juurde ja võtsime «Külva tuult …», Erkki-Sven kirjutas selle mulle Orchestre de Paris’ jaoks,» selgitab Järvi. «Külva tuult…» ja «Tormiloits» on plaadil Pärnu muusikafestivali salvestusena.

Erkki-Sven Tüür on öelnud, et see plaat on võrreldes kõigi tema eelmiste orkestrimuusikakogumikega erinev, kuna siin kõlavad kontsertettekanded. Ülesvõtted on tehtud vahemikus 2016–2019 Estonia kontserdisaalis ja Pärnu kontserdimajas.

Selle albumiga tähistavad Erkki-Sven Tüür ja Paavo Järvi 25 aasta eest alanud tihedat loomingulist koostööd. Sõpradeks said helilooja ja dirigent aga juba 40 aastat tagasi, õppides koos Tallinna muusikakoolis.

«Tugev suhe, mis meil ja Erkki-Sven Tüüriga on kestnud juba üle neljakümne aasta, on olnud minu muusikaelu üks oluline telg,» lausus dirigent Paavo Järvi. «Pean teda üheks suurimaks elavaks heliloojaks ja mul on eriti hea meel, et see CD, mille ilmumine langes kokku Erkki-Sveni 60. sünnipäevaga, on võitnud nii olulise auhinna. See, et Erkki-Sven oli meie kõrval kõikides proovides, salvestustel ja kontsertidel, tegi iga kontserdi veelgi erilisemaks ja tagas, et meie ettekanded vastaksid täpselt helilooja soovidele. »

Diapason d'Or auhinda annab välja Prantsusmaa juhtiv muusikaajakiri Diapason. «Diapason d’or de l’année» («Aasta kuldne helihark») on klassikalise muusika maailmas suursugune  auhind ja selle aasta võitjaid esitleb Radio France oma erisaates esmaspäeval, 30. novembril. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles